Snowden nevyloučil, že požádá o ruské občanství

Moskva - Bývalý technik amerických tajných služeb Edward Snowden se obává, že by pro něj nebylo bezpečné v nejbližší době cestovat do Latinské Ameriky. Nevyloučil také, že požádá o ruské občanství. Advokát Anatolij Kučerena, který uprchlíkovi pomáhá, dnes také prohlásil, že by Snowden mohl do týdne opustit tranzitní zónu na moskevském letišti Šeremeťjevo a pak prý asi zůstane nějakou dobu v Rusku.

Snowden v úterý oficiálně požádal na Šeremeťjevu o dočasný azyl v Rusku. Spojené státy v reakci na tuto žádost znovu zopakovaly, že by měl být vyhoštěn a měl by být v USA souzen za špionáž. Technik již dříve požádal o azyl také některé latinskoamerické země jako Venezuelu, Bolívii, Nikaraguu či Ekvádor.

Ruský prezident Vladimir Putin dnes prohlásil, že bilaterální vztahy Ruska se Spojenými státy jsou důležitější než spory o aktivity tajných služeb. Během návštěvy ve městě Čita na východě Sibiře tak reagoval na otázku, zda Snowdenova aféra nevrhne stín na americko-ruský summit, který se má konat v září v Moskvě.

Vladimir Putin:

„Rusko má svoji vlastní zahraniční politiku a v ní hodláme i nadále pokračovat. Doufám, že si to naši poltičtí partneři uvědomují a že to také pochopí. Bilaterální vztahy jsou podle mého názoru mnohem důležitější než handrkování o aktivity tajných služeb.“

Snowden pobývá v tranzitní zóně moskevského letiště Šeremeťjevo od 23. června, kdy přiletěl z Hongkongu po prozrazení tajného amerického programu Prism o sledování internetové a telefonické komunikace.

Jakmile dostane speciální osvědčení o předběžném přijetí své žádosti o dočasný azyl k posouzení, bude moci svobodně cestovat po Rusku. Stát by se tak mohlo do týdne, zatímco vyřizování žádosti může trvat až tři měsíce. V případě zamítnutí žádosti se Snowden ještě bude moci postupně odvolávat k soudům různých instancí. Až do jejich konečného rozhodnutí nebude smět být vyhoštěn.