Atentátník jako hvězda - Carnajev na obálce Rolling Stone

New York - Rozruch a protesty vyvolal americký časopis Rolling Stone. Na obálku dal bostonského atentátníka Džochara Carnajeva. Ti, kterým pumové útoky v cíli maratonu způsobily zranění nebo zabily blízké, to považují za oslavu terorismu. Na sociálních sítích se objevuje kritika, obchody nechtějí časopis prodávat.

Prestižní americký hudební časopis Rolling Stone dal na obálku svého srpnového čísla portrét Džochara Carnajeva. Časopis má sice vyjít až 3. srpna, už teď se ale obálka objevila na internetu. Samotný článek pak popisuje bostonského atentátníka jako okouzlující dítě se skvělou budoucností, které se vydalo na scestí. Titulek zní: Pumový atentátník. Jak oblíbeného a nadějného studenta opustila rodina a on spadl do radikálního islámu a stal se se netvorem.   

Časopis si tím vysloužil kritiku. Některé obchody na protest dokonce magazín odmítají prodávat. Podle guvernéra státu Massachusetts Devala Patricka je obsah článku sice v pořádku, obálka je podle něj ale nevkusná. Za skandální ji pak označil starosta Bostonu Thomas Menino. 

A podobné názory má i veřejnost. „Podívejte, Rolling Stone 'zatraktivňuje' terorismus. Bezva. Tohle číslo si nekoupím, vlastně ani žádná jiná,“ zní komentáře na internetu. Odmítavé reakce se objevují i na Facebooku

„Okamžitě ruším předplatné. Tohle je hnus. Oslavujeme toho, kdo ublížil nevinným lidem. Kdo bude další – George Zimmerman? Rolling Stone je časopis o hudbě, nejsou to žádné Taliban Times,“ komentuje to další člověk na Facebooku. Tisíce lidí na internetu dál vyzývají předplatitele, aby číslo poslali zpět do redakce. Bojkotovat teď navíc chtějí i společnosti, které v časopise inzerují.

Časopis se kritice brání a tvrdí, že téma je zpracováno vážně. „Skutečnost, že Džochar Carnajev je mladý a ve stejné věkové skupině jako řada našich čtenářů, z toho pro nás činí mnohem důležitější záležitost, abychom prozkoumali složitost tohoto problému a získali mnohem ucelenější obraz toho, jak se taková tragédie mohla stát,“ stojí v prohlášení magazínu.

Odborníci varují, že časopis Carnajeva nemístně glorifikuje. Podle kriminologa Jacka Levina obálka vysílá nevhodný vzkaz: „Když chcete být slavní, tak někoho zabijte.“

Použitá fotografie je přitom známá z dřívějška. Dal ji kdysi na internet sám Carnajev a převzala ji řada médií. Podle komentářů ale šokuje především fakt, že Carnajev je na obalu prezentován jako nějaká rocková hvězda.

Redakce obhajuje svou volbu a zpracování snímku tím, že fotografie dobře doplňuje podrobný popis Carnajevovy osobnosti. Američan čečenského původu Džochar Carnajev je obžalovaný z dubnového bombového útoku na Bostonský maraton, při kterém dvě nálože v tlakových hrncích zabily tři lidi a 264 dalších zranily.

Starosta Bostonu odsoudil fotku Carnajeva na obálce Rolling Stonu (zdroj: ČT24)
Vydáno pod