Milá Malalo, píše předák Talibanu postřelené Pákistánce

Kábul - Šéf pákistánské odnože Talibanu Adnan Rašíd napsal dopis mladé Pákistánce Malale Júsufzaiové, kterou loni ozbrojenci Talibanu postřelili do hlavy. Lídr v dopise píše, že útok byl nehoda. Jestli byl ale správný, nebo ne, prý posoudí bůh. Rašíd přitom napsal, že Taliban rozhodně není proti tomu, aby se ženy vzdělávaly.

Lídr pákistánského Talibanu vyjádřil v dopise Malale šok z toho, že ji loni v pákistánském údolí Svát postřelili ozbrojenci tohoto islamistického hnutí. Útok označil za nehodu, neodsoudil jej ale, protože jestli to bylo správné, nebo ne, prý posoudí bůh. 

Popřel také, že by šlo o pomstu za to, že bojovala za vzdělání pro ženy. Proti tomu prý totiž Taliban nic nemá. Jako příčinu ale označil „štvavou kampaň“, kterou podle něj dívka proti Talibanu vedla. 

Rašíd pak v dopise Malalu vyzývá, aby se „vrátila zpátky domů, přijala islámskou a paštunskou kulturu a navštěvovala islámskou školu pro ženy“. „A použij pero a odhal spiknutí úzké elity, která si chce zotročit celé lidstvo,“ dodal s odkazem na nedávný Malalin projev v OSN, ve kterém řekla, že pero a učebnice jsou nejmocnější zbraně.

Rodina Malaly odmítla dopis komentovat.

Telefonát Petry Procházkové (zdroj: ČT24)

Malalu postřelili loni v Pákistánu Talibanci, zrovna když šla v údolí Svát do školy. Malala jako zázrakem přežila zásah do hlavy a do krku, dlouho se ale zotavovala. V Británii podstoupila náročnou léčbu. Lékaři jí voperovali do lebky titanovou destičku. V březnu se pak Malala vrátila zpět do školy, nyní studuje v Birminghamu. Minulý týden vystoupila s prvním veřejným projevem od útoku, a to v OSN, kde se znovu vyslovila pro to, aby všechny děti, včetně dívek, měly možnost chodit do školy. 

Dívka se stala ještě před útokem mediální hvězdou. Už v roce 2009 začala psát blog pro BBC, ve kterém popisovala, jak si přála chodit do školy, ale bála se kvůli útokům Talibanu. Postupně Malala začala vydávat krátké přehledy zpráv, které přebírala západní média včetně CNN.

Malala při projevu v OSN
Zdroj: ZUMA/Dennis Van Tine/ČTK