Sedmý král musí hlavně udržet Belgii pohromadě

Brusel – Belgického krále Alberta II. v neděli vystřídá na trůně jeho prvorozený syn Philippe. Jeho hlavním úkolem bude udržet pohromadě rozhádané Vlámy a Valony. Událost neprovázejí velké oslavy a do Bruselu nebyli ani pozváni hosté z ostatních královských rodin v Evropě. Je to podle belgické tradice, protože král zde skládá přísahu národu reprezentovanému parlamentem.

Osoba krále má pro Belgii klíčový význam, protože byl vždy jedním z mála faktorů, který bránil rozpadu země. Belgie je rozdělena mezi holandsky mluvící Vlámy na severu a frankofonní Valony na jihu. I když tato země nebyla nikdy příliš soudržná, vlámský separatismus se v posledních letech stupňuje a po volbách je stále těžší sestavit vládu. Po minulých volbách v roce 2010 to trvalo dokonce 16 měsíců. K sestavení kabinetu nemálo přispěl nakonec i odstupující král Albert II. Nové volby budou příští rok v květnu a lze předpokládat, že situace bude stejně zablokovaná jako před čtyřmi lety.

Belgická média spekulují o tom, zda dosud spíš nevýrazný princ Philippe, který se na veřejnosti vždy cítil nesvůj, tuto roli zvládne. Stejně tak si část Vlámů proti sobě popudil v roce 2004 rozhovorem, v němž řekl, že nepřipustí, aby krajně pravicová strana Vlámský zájem rozbíjela Belgii. Na rozdíl od otce je ve Flandrech vnímán spíš jako frankofonní cizinec, protože francouzsky se vyjadřuje mnohem lépe. V nedávném průzkumu také jen necelá polovina Vlámů uvedla, že 53letý Philippe bude podle nich dobrý král. Mezi Valony převažovalo pozitivní hodnocení u dvou třetin dotázaných.

Belgický král Albert II. se svou manželkou Paolou
Zdroj: Dirk Waem/ČTK/BELGA

Výměna na trůnu nastane v den belgického státního svátku, který připomíná vznik země v roce 1830. Philippe se stane od té doby sedmým belgickým králem. Vlastní oslavy začnou už v sobotu večer slavnostním koncertem a poté lidovou veselicí na náměstí, kde bývají jinak o víkendu bleší trhy. Na obou událostech se očekává královská rodina. V neděli vše začne ranní mší v katedrále svatého Michala a svaté Guduly. Poté v královském paláci Albert II. abdikuje a v poledne Philippe složí královskou přísahu v budově parlamentu. Pak pozdraví veřejnost z balkonu královského paláce. Následovat bude vojenská přehlídka a večer ohňostroj.

V královském paláci v centru Bruselu úřadoval král Albert II. po dvě desetiletí. Přesto i za jeho vlády zůstala belgická monarchie ve stínu ostatních panovnických rodů v Evropě. „I z těch nejtěžších období král vyšel vždycky s elegancí. Je charizmatický, sympatický, dobrosrdečný, což Belgičané oceňují. Bilance těch 20 let bude pozitivní,“ uvedl moderátor královského magazínu RTL Thomas de Bergeyck.

Nástup nového krále je ale v Belgii v posledních dnech ale událostí číslo jedna. Televize nabízí nekonečné diskuse o osobě nového krále a o tom, zda mu v očích veřejnosti pomůže jeho atraktivní a k médiím vstřícná manželka Mathilde.

Události o výměně belgického krále (zdroj: ČT24)