Navalnyj oznámil kandidaturu na starostu Moskvy

Moskva - Ruský opoziční předák Alexej Navalnyj bude kandidovat v zářijových volbách na moskevského starostu. Oznámil to před svými příznivci, kteří na něj čekali v Moskvě, kam dnes dorazil vlakem. Navalnyj byl v pátek dočasně propuštěn z vězení poté, co ho o den dříve soud nepravomocně odsoudil k pěti letům odnětí svobody za zpronevěru.

"Půjdeme do voleb a zvítězíme," vybídl Navalnyj své stoupence. Do Moskvy zamířil přímo z Kirova, kde se konal soud. Jak dodal, v příštích sedmi týdnech ho čeká náročná kampaň, do které hodlá dát všechno. Po čtvrtečním verdiktu přitom nebylo vůbec jasné, zda bude kandidovat, nebo hlasování naopak bojkotovat.

„Čeká nás obtížná volební kampaň. Sedm týdnů tvrdé práce a to je jen začátek. Musíme je donutit propustit politické vězně. Hned teď musíme bojovat za politickou sílu naší země.“

Soud sedmatřicetiletého blogera a právníka Navalného poslal do vězení kvůli údajnému podvodu, kterého se měl dopustit jako poradce gubernátora Kirovské oblasti v roce 2009. Důsledkem jeho chování byl údajně lesnický podnik Kirovles okraden o deset tisíc metrů krychlových dřeva, a tím poškozen o 16 milionů rublů (přes 9,5 milionu Kč).

Navalnyj však popírá, že by porušil zákon. Podle něj má případ politické pozadí a jeho cílem je odstranit ho jako politickou hrozbu pro prezidenta Vladimira Putina. V pátek nicméně soud překvapivě rozhodl, že opoziční předák nemusí být za mřížemi a může na výsledek svého odvolání proti verdiktu počkat na svobodě. Má ale zakázáno vycestovat ze země.