Izrael hodlá propustit některé palestinské vězňě

Jeruzalém/Ramalláh - Izrael vyhoví dlouhodobé palestinské žádosti na propuštění některých palestinských vězňů. Oznámil to dnes izraelský ministr mezinárodních vztahů a pro strategické záležitosti Juval Steinic. Židovský stát tak chce pomoci k obnovení mírových rozhovorů s Palestinou, které na Blízkém východě vyjednával šéf americké diplomacie John Kerry. Přesný počet Palestinců, kteří vyjdou z izraelských věznic, ani žádný termín tohoto kroku ale zatím upřesněn nebyl. Dohodu, která otevírá cestu k obnově izraelsko-palestinských rozhovorů, dnes jako „nezbytný strategický zájem“ Izraele uvítal izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

„Uskuteční se nějaké propuštění vězňů,“ uvedl Steinic v izraelském rozhlase. „Nechci uvádět čísla, budou to ale významní vězni, kteří byli za mřížemi desítky let,“ řekl Steinic. Dodal jenom, že propouštění bude postupné, v několika fázích. Jak naznačil, někteří z těch, kdo mají být propuštěni, byli odsouzeni za násilné zločiny proti Izraelcům.

Palestinci dlouho požadovali, aby Izrael osvobodil vězně zadržené před rokem 1993, kdy obě strany podepsaly dohodu o omezené palestinské autonomii a o vzájemném uznání, známou pod názvem Oslo I. Podle palestinské organizace, která se stará o zájmy vězňů a jejich rodin, je Palestinců z dob před dohodou Oslo I. v izraelských věznicích kolem stovky.

Netanjahu: Obnova mírového procesu je důležitá

Znovuotevření mírových rozhovorů dnes uvítal také izraelský premér. „Obnova mírového procesu je v tuto chvíli v životně důležitém a strategickém zájmu Izraele. Je důležitá kvůli pokusu ukončit konflikt mezi námi a Palestinci a je důležitá ve světle hrozeb, kterým čelíme ze strany Íránu a Sýrie,“ uvedl v prohlášení Netanjahu.

Izrael neučinil žádné ústupky vůči Palestincům ani v jejich požadavku na vymezení hranic budoucího palestinského státu podle linií před válkou z roku 1967, ani v žádosti o úplné zastavení výstavby v izraelských osadách na západním břehu Jordánu a ve východním Jeruzalémě. „Není žádná šance, že bychom vstoupili do rozhovorů, které by začínaly definováním územních hranic nebo ústupků Izraele, ani zmrazením výstavby,“ řekl Steinic.

Palestinský prezident Mahmúd Abbás
Zdroj: ČTK/AP/Majdi Mohammed

Kerry dohodl zahájení mírových rozhovorů

Americký ministr zahraničí John Kerry v pátek na závěr své letošní šesté zprostředkovatelské mise na Blízkém východě oznámil, že Izrael a Palestina po takřka třech letech obnoví mírové rozhovory. Obě strany se totiž dohodly na jím zprostředkovaných základech pro budoucí vyjednávání.

To by mělo začít už příští týden ve Washingtonu. Za palestinskou stranu se tam vydá hlavní vyjednávač Saíb Irikát, Izrael bude zastupovat ministryně spravedlnosti Cipi Livniová, která je pověřena vedením rozhovorů s Palestinci. Tato schůzka by tak mohla být považována za zahájení přímých rozhovorů mezi oběma znesvářenými zeměmi.

Izrael a Palestina by mohly obnovit mírové rozhovory (zdroj: ČT24)