Čína se otřásla, zahynulo na osm desítek lidí

Peking - Čínu dnes postihlo několik poměrně silných zemětřesení, která si podle místních úřadů vyžádala nejméně 89 mrtvých a více než 600 zraněných. Otřesy zničily 1200 domů, 21 000 dalších bylo vážně poškozeno. Podle místních odborníků a americké geologické služby USGS měly otřesy v této lidnaté asijské zemi sílu od 5,6 do 6,6 stupně Richterovy škály. V řadě lokalit zemětřesení přerušilo dodávky elektřiny a telekomunikační spojení.

Do hornatých, odlehlých oblastí zasažených otřesy míří týmy záchranářů. Není vyloučeno, že počet obětí bude nadále stoupat.

Otřesy byly v hloubce od jednoho kilometru do deseti kilometrů. Nejsilnější zaregistrované zemětřesení bylo na severozápadě Číny v méně lidnaté provincii Kan-su u města Ting-si, odkud byly hlášeny první oběti. Město leží asi 1230 kilometrů západně od Pekingu. Otřesy byly citelné v provinčním hlavním městě Lan-čou vzdáleném 177 kilometrů severně a v Si-anu o 400 kilometrů dál východním směrem.

Čínský Červený kříž do oblasti posílá 200 stanů a 1000 sad základních potřeb, vláda vyslala záchranáře a 500 vojáků. Meteorologové v této oblasti předpovídají pro následující dny deště, což zvýší potřebu přístřeší pro osoby postižené zemětřesením a také riziko možných sesuvů půdy.

V dubnu si otřesy o síle 6,6 stupně Richterovy škály v provincie S'-čchuan na jihozápadě Číny vyžádaly na 200 mrtvých a více než 13 tisíc zraněných. Zemětřesení ve stejné oblasti před pěti lety po sobě zanechalo 90 tisíc mrtvých nebo pohřešovaných.

Zemětřesení včera postihlo i Nový Zéland

Zemětřesení o síle 6,9 stupně Richterovy škály včera otřáslo novozélandským hlavním městem Wellingtonem. Části města zůstaly bez proudu. Při otřesech popraskalo vodní potrubí, praskala okna a lámaly se sloupy elektrického vedení. Podle amerického geologického úřadu bylo epicentrum v Cookově úžině asi 57 kilometrů jihozápadně od Wellingtonu. Ohnisko otřesů se nacházelo v hloubce deset kilometrů. 

Zemětřesení jsou na Novém Zélandu poměrně častá. Otřesy o síle 6,3 stupně zničily 22. února 2011 tisíce domů i velkou část města Christchurch a zabily 185 lidí. Podle vládního odhadu způsobilo hmotné škody ve výši asi 25 miliard dolarů.

Rozhovor s Jaroslavou Pomerovou (zdroj: ČT24)