Navalnyj se moskevským starostou stane jen těžko - ale zkusí to

Moskva – Šance Alexeje Navalného dostat se v zářijových volbách do čela moskevské radnice jsou podle posledních průzkumů nevelké. Známý bloger, kritik prezidenta Vladimira Putina a neoficiální vůdce ruské opozice byl minulý pátek dočasně propuštěn z vězení poté, co ho o den dříve soud nepravomocně odsoudil k pěti letům odnětí svobody za zpronevěru.

Hlavním favoritem zůstává dosavadní starosta a Putinův člověk Sergej Sobjanin, který by podle průzkumu státní sociologické služby VCIOM mohl zvítězit dokonce už v prvním kole. Nyní by pro něj hlasovalo 54 procent Moskvanů, pro Navalného jen devět. Hlavní souboj by se tak měl odehrát o druhé a třetí místo, kde bude Navalnyj soupeřit s komunistickým kandidátem Ivanem Melnikovem.

Soudci Navalného poslali do vězení kvůli údajnému podvodu, kterého se měl dopustit jako poradce gubernátora Kirovské oblasti v roce 2009. Navalnyj popírá, že by porušil zákon. Podle něj má případ politické pozadí a jeho cílem je odstranit ho jako politickou hrozbu Kremlu.

Volební kampaň bude trvat sedm týdnů a Navalnyj podle ruských médií neskládá zbraně. I analýza VCIOM připouští, že ke změnám v náladách voličů může dojít. Nebudou prý ale takové, aby konečné Sobjaninovo vítězství mohly zvrátit. „Rozhodující bude, jak se ke své porážce postaví,“ říká o Navalném politolog Alexej Zudin. „Protestní hnutí v Rusku prochází krizí. Navalnyj může svou prohru označit za podvod a volby za nečestné. Protestům tak dodá novou sílu.“