Šéf egyptské armády: Dejte mi mandát - a zatočím s teroristy

Káhira - Velitel egyptské armády a ministr obrany Abdal Fatah Sisi vyzval Egypťany, aby v pátek vyšli do ulic a dali tak najevo přání, aby armáda zakročila proti terorismu a násilí. V projevu bránil své předchozí kroky, které vedly ke svržení prezidenta Muhammada Mursího při převratu. Mursí musel odstoupit 3. července a nahradil ho pak předseda ústavního soudu Adlí Mansúr. V Egyptě od té doby stále protestují Mursího stoupenci a odpůrci, jejich střety si už vyžádaly stovky mrtvých. Kvůli situaci v zemi se dnes USA rozhodly pozdržet Egyptu dodávku stíhaček F-16.

Sisi, který byl ministrem obrany i za Mursího, řekl, že sesazeného prezidenta nezradil. Armáda podle jeho slov svržením Mursího pouze splnila vůli národa. Sisi slíbil, že se bude držet naplánované politické cesty, která by měla přinést novou ústavu a volby. Zdůraznil také, že pozvánka k pátečním protestům není výzvou k násilí, ale k potvrzení mandátu, který armádě umožní zakročit proti terorismu.

Abdal Fatah Sisi:

„Vyzývám všechny čestné Egypťany, aby vyšli v pátek do ulic a dali mi možnost skoncovat s násilím a terorismem. Vidím, že někteří lidé chtějí zemi zavléci do temného tunelu.“

Muslimské bratrstvo, proti němuž bylo Sisiho prohlášení mířeno, se cítí ohroženo. Sisiho označilo prohlášení označilo za otevřenou výzvu k občanské válce a vyzvalo Egypťany, aby páteční akci bojkotovali. Islamistické hnutí chystá na stejný den vlastní shromáždění. Stoupenci bratrstva události ze začátku července označují důsledně za převrat a Mursího, který byl kandidátem bratrstva v prezidentských volbách, nepovažují za svrženého. Na svých shromážděních volají po jeho návratu do funkce. Armáda drží Mursího na neznámém místě. Jeho příbuzní hovoří o únosu.

Velitel egyptské armády svolává na pátek masivní demonstrace (zdroj: ČT24)

V Egyptě při násilnostech v noci na dnešek zahynuli další tři lidé. Dva při káhirském pochodu Mursího přívrženců, jeden při útoku na policejní strážnici ve městě Mansúra. Na Sinajském poloostrově byli několik hodin po Sisiho výzvě zabiti dva vojáci. 

Civilní prokurátor nařídil zatčení vůdce Muslimského bratrstva Muhammada Badího a dalších osmi předáků hnutí na základě obvinění z podněcování k násilí. Badí byl už nejméně jednou zadržen kvůli výslechu a později propuštěn od 3. července, kdy armáda sesadila Mursího.

Americký prezident Barack Obama pozastavil dodávku stíhaček F-16 do Egypta. Bílý dům to zdůvodnil současnou bezpečnostní situací. V době, kdy Egyptem zmítají nepokoje, nechtějí USA tamní armádě dodávat pokročilé zbraně.