Po Labi stále připlouvají jedy, stěžuje si Sasko

Drážďany – Česko se nepoučilo a po Labi z něj putuje do Saska stále velké množství jedovatých látek – stěžují si podle německého deníku Bild politici ze spolkové země Sasko. Svoji kritiku opírají o seznam případů zamoření Labe v letech 2010 až 2012. Tehdy podle nich prokazatelně došlo ke 20 únikům škodlivých látek na českém území povodí. Vedle nafty a oleje mělo jít i o toxické látky, jako je například manganistan draselný. Čeští zástupci budou stížnost řešit pravděpodobně v rámci tzv. Mezinárodní komise pro ochranu Labe. Ministerstvo životního prostředí se ke zprávě prozatím oficiálně nevyjádřilo.

Podle zpravodaje ČT v Německu Martina Jonáše tak zveřejněné údaje posílily skepsi saských představitelů, kteří považují dosavadní informování o škodlivinách z české strany za neprůkazné. „O tom, zda jsou to všechny případy, pochybuji. Informace o jedu v Labi se většinou nedostávají na veřejnost,“ prohlásila saská poslankyně za opoziční Zelené Eva Jähnigenová. Právě ona listu poskytla seznam úniků škodliviny za uvedené roky. Nejčastěji se zde objevují úniky toxinů z Ústí nad Labem.

Skutečnost, že k opakovaným únikům nebezpečných látek do řeky na české straně dochází, deníku potvrdil i saský ministr životního prostředí Frank Kupfer. „Mezi roky 2010 a 2013 došlo na českém území celkem k 20 případům,“ uvedl. Jeho ministerstvo s tím podle něj nemůže nic dělat. „Ochrana vody spadá pod tamní (české) úřady a provozovatele zařízení,“ dodal.

Poslední případ byl podle Kupfera zjištěn letos v dubnu, kdy celou hladinu Labe u pohraniční obce Schmilka pokryla vrstva mastných vloček. Tento případ podle ministra nikdo z české strany nenahlásil a upozornili na něj až místní obyvatelé. Saské ministerstvo nyní čeká na výsledky laboratorního rozboru látky.

Na čistotu evropského veletoku dohlíží od roku 1990 Mezinárodní komise pro ochranu Labe, které se mají hlásit všechna znečištění řeky, připomněl Bild. Instituce sídlí v polabském Magdeburku. Podle Jonáše ale stížnost zřejmě nepřeroste lokální charakter Saska a v nejvyšších politických kruzích nebude probírána.

Telefonát Martina Jonáše (zdroj: ČT24)