Podezřelí z atentátu v Burgasu už mají tvář a jméno

Sofia – Rok po atentátu v bulharském Burgasu zveřejnily tamní úřady jména dvou podezřelých. Jedná se o Libanonce s kanadským a australským pasem Hassana El Hajj Hassana a Meliada Faraha. Jejich předpokládanou roli v přípravě teroristického útoku ministerstvo vnitra odmítlo upřesnit. Bulharští vyšetřovatelé před časem uvedli, že útok připravilo libanonské hnutí Hizballáh.

Útok v Burgasu si loni v červenci vyžádal životy pěti izraelských turistů a bulharského řidiče. Asi 30 dalších lidí bylo zraněno. Výbuch nepřežil ani předpokládaný atentátník. Jeho komplici byli podle ministra vnitra Cvetlina Jovčeva dva Libanonci z Hizballáhu s kanadským a australským pasem.

Podle dnešního prohlášení ministerstva vnitra se podezřelí tři týdny před útokem pohybovali ve městech Ruse, Varna, Nesebar a několika dalších. V hotelích se přihlašovali pod falešnými pasy, na zfalšované osobní dokumenty si půjčovali auta. Žádné další podrobnosti nechtějí bulharské úřady zveřejňovat, aby neohrozily pokračující vyšetřování.

Vojenské křídlo libanonského Hizballáhu zařadili ministři zahraničí Evropské unie tento týden na evropský seznam teroristických organizací. V Izraeli je Hizballáh na takovém seznamu od roku 1989, v USA od roku 1997, v Kanadě od roku 2002 a v Austrálii od roku 2003. Toto šíitské hnutí ovládá Libanon, svými bojovníky rozhoduje bitvy v Sýrii a udržuje celosvětovou síť praní špinavých peněz, obchodu s drogami a atentátů. Má na svědomí desítky teroristických útoků se stovkami obětí.

Mocenské ambice přinesly Hizballáhu v posledních měsících řadu nepřátel po celém Blízkém východu. Angažmá zhruba čtyř tisíc jeho bojovníků v syrské občanské válce po boku vládních sil mu přineslo nenávist sunnitských mocností. Saúdská Arábie, Katar, Kuvajt a další ropné státy už také vyhlásily finanční sankce. Obávají se mocné síly, která stojí za Hizballáhem - Íránu.

Reportáž Jakuba Szántó (zdroj: ČT24)