Další člen tuniské opozice zemřel rukou vrahů, země se bouří

Tunis - Neznámí útočníci zavraždili tuniského poslance a opozičního předáka Muhammada Brahmího. Po únorové smrti jiného opozičního politika Šukrího Bilajda je to letos druhá politická vražda v zemi. Krátce po zveřejnění zprávy se před budovou ministerstva vnitra sešly tisíce demonstrantů. Ti z vraždy viní vládu složenou z islamistů a požadují její rezignaci. Největší odborová organizace už vyzvala na pátek ke generální stávce.

Osmapadesátiletý Brahmí patřil k arabským levicovým nacionalistům a jako člen Ústavodárného shromáždění se podílel na přípravě nové ústavy. Podle tuniské televize ho pachatelé zabili ráno před jeho domem nedaleko metropole. Jeden ze členů strany řekl, že Brahmí zemřel před očima své manželky a dětí. Podle médií ho zasáhlo 11 střel vypálených útočníky jedoucími na mopedu.

V hlavním městě se k protestu proti zavraždění významného opozičního politika sešlo před ministerstvem vnitra několik tisíc lidí, do protestů se lidé zapojily i v Sídí Bú Zidu. Podle médií část demonstrantů podpálila tamní sídlo vládnoucí islamistické Strany obnovy. Ta vraždu odsoudila a distancovala se od ní, přesto demonstranti v čele s Brahmího rodinou požadují její demisi. Atentát odsoudil také islamistický premiér Alí Larajíz, zároveň ale kritizoval výzvy nabádající k občanské neposlušnosti a vyzval obyvatelstvo ke klidu.

Syn Muhammada Brahmího:

„Muhammad Brahmí položil život za naši zemi. Vy, Tunisané, byste měli položit své životy za stejnou věc jako on.“

Největší tuniská odborová organizace UGTT kvůli dnešnímu atentátu vyzvala na pátek ke generální stávce. Tu uspořádala již 8. února dva dny po zavraždění Šukrího Bilajda. Tohoto šéfa malého levicového Demokratického vlasteneckého hnutí zabila podobným způsobem jako Brahmího skupina útočníků. Bilajd patřil ke kritikům Strany obnovy. Právě jí se připisuje vražda i tohoto opozičního politika. Dodnes nebyla plně objasněna. Po Bilajdově vraždě rezignoval premiér Hamádí Džibálí a prohloubila se politická krize v zemi.

Neznámí útočníci zavraždili tuniského opozičního předáka (zdroj: ČT24)

Dnešní zločin mezi prvními v zahraničí odsoudili francouzský prezident François Hollande a vysoká komisařka OSN pro lidská práva Navi Pillayová. 

Kvůli stávce zruší v pátek všechny lety aerolinky Tunisair.