USA nebudou řešit, zda bylo sesazení Mursího převratem

Washington – Spojené státy nezamýšlejí rozhodnout, zda sesazení egyptského prezidenta Muhammada Mursího byl převrat. V Kongresu to prohlásil náměstek amerického ministra zahraničí William Burns s tím, že řešení této otázky není v zájmu Washingtonu, napsala agentura Reuters.

Pokud by USA označily dění v Egyptě za převrat, Káhira by automaticky přišla o americkou podporu. Burns přes kongresmany prohlásil, že administrativa prezidenta Baracka Obamy je přesvědčena, že další poskytování podpory Egyptu v souladu s americkým právem je důležité pro konečný cíl v podobě demokratické vlády. Dodal, že vláda není nijak právně vázána, aby učinila jakýkoli závěr o současném dění v Egyptě. Washington již dříve oznámil, že s rozhodováním nebude spěchat, neboť jde o velmi složitou otázku.

„Budeme s Kongresem spolupracovat, abychom stanovili, jak nejlépe pokračovat v pomoci Egyptu,“ dodal Burns. Egyptská armáda svrhla Mursího počátkem července a nahradila ho prozatímní hlavou státu. Následně vznikla přechodná vláda, která má zemi dovést co nejrychleji k předčasným prezidentským a parlamentním volbám. Před nimi mají ještě Egypťané hlasovat v referendu o chystaných změnách ústavy, které mají zemi osvobodit od islamistických prvků.