Zátah v Itálii: Stovka mafiánů skončila za mřížemi

Řím - Italská policie při obřím zátahu proti mafii v Římě a v Kalábrii pozatýkala více než stovku lidí. Šlo o dvě nesouvisející operace, obě však byly zaměřeny na aktivity mafiánských klanů. V metropoli skončilo v policejních celách 51 lidí, v jihoitalské Kalábrii pak bylo zatčeno dalších 65 osob.

Na razii v hlavním městě se podílelo na 500 policistů, svým rozsahem šlo o jeden z největších zásahů v rámci metropole. Zatčeni tam byli zejména členové mafiánských klanů Fasciani, Triassi a D'Agati, kteří jsou podezřelí z řady trestných činů, zejména ze zločinného spolčení a z obchodu s drogami. Triassi má navíc blízké vztahy se sicilskou mafií Cosa Nostra.

Podle italského deníku Corriere della Sera dostaly tyto klany od policie smrtelnou ránu. Policie má totiž důkazy nejen o tom, jak si jejich příslušníci dělili území, ale také o tom, jak se domlouvali na vraždách.

„Důležitost této operace nespočívá jen v počtu a v povaze vyšetřovaných osob. Významné je především to, že jsme dokázali odhalit a posléze rozprášit celý mafií řízený systém,“ uvedl šéf místní policie Guido Marino.

Čtyři stovky členů kalábrijské policie zasahovaly proti členům a spolupracovníkům jihoitalské odnože mafie 'Ndgrangheta ve městě Lamezia Terme. Mezi zatčenými jsou místní politici, podnikatelé a právníci, ale i lékař a zaměstnanci věznice. Ti se mimo jiné podíleli na pojistných podvodech, díky nimž si mafie každoročně přišla na miliony eur, jež následně putovaly na nákup zbraní či drog.

Mezi vyšetřovanými je i senátor Berlusconiho vládní strany Lid svobody (PdL) Piero Aiello.