Strausse-Kahna čeká soud za organizování kuplířství

Paříž - Bývalý šéf Mezinárodního měnového fondu Dominique Strauss-Kahn bude souzen kvůli své údajné účasti na organizovaném kuplířství. Případ souvisí s děním kolem luxusního hotelu Carlton v severofrancouzském městě Lille a najímáním prostitutek. Strauss-Kahn do toho měl být zapojen.

Strauss-Kahn strávil loni kvůli kuplířské aféře dva dny ve vězení, poté byl ale propuštěn. Předběžně byl nicméně loni v březnu obviněn z „napomáhání organizovanému kuplířství“, za což mu hrozí až 20 let vězení. Od loňského roku se ale kauza nijak nevyvíjela, až do dnešního dne.

Prokuratura se během vyšetřování zabývala zejména tím, zda bývalý politik věděl, že sexuální večírky, které se konaly v roce 2010 a 2011 v severní Francii, Paříži a Washingtonu a které údajně organizovali jeho známí podnikatelé, byly sjednávány s pasáky a prostitutkami. Samotná prostituce není ve Francii trestná, kuplířství ale ano. Bývalý politik vždy tvrdil, že nevěděl, že ženy byly prostitutky a že byly placeny.

Strauss-Kahn má s justicí dlouhodobé problémy kvůli svým vztahům s ženami. V roce 2011 byl až po několika měsících vyšetřování zproštěn obvinění ze znásilnění pokojské v New Yorku. Aféra ho stála místo v čele Mezinárodního měnového fondu a možnost kandidovat v prezidentských volbách ve Francii, ve kterých byl předtím průzkumy označován za favorita.