Líbilo se vám na Euru? Přijeďte znovu, zvou Poláci české sousedy

Varšava - Poláci znovu lákají zahraniční návštěvníky loňského fotbalového Eura, tentokrát jako turisty. Díky evropskému šampionátu navštívil Polsko loni rekordní počet Čechů a většina byla spokojena. Poláci by je teď rádi viděli znovu. Češi jsou po Němcích druzí nejčastější návštěvníci Polska.

České fanoušky čekalo loni v Polsku vřelé přijetí a Poláci by byli rádi, kdyby se Češi do země vrátili i jako běžní turisté. „Zkoušíme znovu větší kampaň, abychom se českým sousedům připoměli, že možná stojí za to vyrazit na pivo, vodku, ale i na hezká místa v Polsku,“ říká viceprezident Polské turistické organizace Bartlomiej Walas.

Loňská kampaň se Polákům vyplatila – dorazilo rekordních 200 000 Čechů. Ve statistikách obsadili hned druhé místo za Němci.

Sousedy z Čech chtějí přilákat na lepší silnice, zázemí a hlavně silné zážitky. Hrad v Gniewu na severu Polska nabízí třeba souboje rytířů. V původní zbroji, kostýmech, všechno v co nejpřesnějším vydání. „Turisté přijíždějí nejen proto, aby se vyspali v hotelu a něco dobrého snědli, ale aby zažili opravdovou historii,“ ujišťuje kastelán hradu Jaroslaw Struczynski.

Hrad v Gniewu je jenom jednou z mnoha polských památek, které zápasí o turisty. Prošly nákladnou rekonstrukcí a snaží se maximálně zaujmout.

Nové taháky má i samotná Varšava. Láká na moderní Koperníkovo centrum. Vědu tady představuje hrou a interaktivními instalacemi. Ročně centrum navštíví přes milion návštěvníků. Těch zahraničních je zatím málo. Poláci věří, že to v nejbližší době změní.

Reportáž Josefa Pazderky (zdroj: ČT24)