Baťova rodina chce na Slovensku vrátit majetek za miliardy

Bratislava - Potomci Jana Antonína Bati budou chtít od Slovenska odškodnění za majetek rodinné firmy znárodněný po druhé světové válce. Už sepisují seznamy nemovitostí, na které si činí nárok. Pozemky a stavby zabavené před sedmdesáti lety mají dnes hodnotu desítek miliard korun.

Rok po válce si přijel prohlédnout ohromný obuvnický závod ve slovenských Baťovanech prezident Edvard Beneš. Krátce nato byl podnik zestátněn – a to včetně budov, pozemků i podniků v širokém okolí. Změnám neunikl ani název města: z Baťovan se stalo Partyzánske. Stát si přišel na obrovský majetek.

Firma Baťa měla na Slovensku v roce 1945 majetek ve Svitu, Popradě, Bojnicích, Partyzánském, Bošanech, Nových Zámcích, Bratislavě, Púchově a Komárnu. Nic ale nevlastnil přímo Jan Antonín Baťa, vše patřilo firmě.

Baťův majetek v roce 1945
Zdroj: ČT24

Baťovi potomci si nyní nárokují i nejkrásnější slovenský zámek Bojnice. Historická hodnota je nevyčíslitelná. Jen tržní cena se odhaduje na několik stovek milionů eur.

Slovenská republika ale o žádných nárocích rodiny Baťů neví.

Zástupce rodiny tvrdí, že nemá zájem o samotný majetek, ale o vyplacení finanční náhrady za něj. Jakou částku bude nárokovat, ještě neví. Požádat o ni přitom chce do konce léta. Údajně ho brzdí zdlouhavé zjišťování, co všechno společnosti patřilo. „Když jsme začali připravovat podklady pro tu žádost, zjistili jsme, že toho majetku je ještě daleko víc,“ říká zástupce rodiny Baťů Tomáš Pecina.

V Česku zatím Baťovi potomci neuspěli

V Čechách je podle potomků Jana Antonína Baťi pro narovnání už všechno spočítané. Sám Baťa požádal o náhradu už v roce 1948. Tehdy ji vyčíslil na 200 milionů dolarů. Podle ministerstva financí ale není nárok oprávněný. „Mezi hlavní důvody patří přijetí restitučních předpisů, důsledky měnové reformy z roku 1953 či fakt, že žadatelé nejsou oprávněnými osobami k poskytnutí náhrady,“ tvrdí mluvčí ministerstva financí Ondřej Šrámek.

Zestátněný majetek má dnes hodnotu několika miliard - jde třeba o zlínské továrny, Baťův mrakodrap anebo barokní zámek Napajedla. Žádost dědiců loni v prosinci zamítl Ústavní soud kvůli chybějícím dokladům. Rodina teď zvažuje, že se obrátí na soud ve Štrasburku.

Reportáž Davida Miřejovského (zdroj: ČT24)