Strojvůdce věděl, že jede moc rychle. Brzdit prý ale nešlo

Santiago de Compostela (Španělsko) - Strojvedoucí vlaku, který ve středu ve vysoké rychlosti vykolejil blízko španělského města Santiago de Compostela, údajně věděl, že jede příliš rychle a musí brzdit. Snížit rychlost soupravy prý ale nešlo. Španělské televizi to řekl jeden z místních lidí, který zraněného strojvedoucího doprovázel po nehodě k ošetření.

Strojvedoucí Francisco José Garzón, který je vyšetřován pro podezření ze zabití z nedbalosti, byl při katastrofě zraněn na hlavě a má poraněná žebra. Když ho jeden z místních dobrovolníků doprovázel k ošetření, řekl mu Garzón, že chce zemřít. Údajně dodal, že „jel moc rychle“ a „bylo zapotřebí brzdit, ale nešlo to“.

Vlak v nebezpečné zatáčce před santiagským nádražím víc než dvojnásobně překročil přípustnou rychlost, vykolejil a roztříštil se o betonový koridor. Počet mrtvých se dnes zvýšil ze 78 na 79, se zraněním v nemocnici leží dalších 70 lidí, z nichž stav 22 je vážný.

Strojvůdce havarovaného vlaku
Zdroj: ČT24

Francisco José Garzón dnes přijel do budovy městského soudu v Santiagu de Compostela v policejním autě s temnými skly. Podle médií vypovídal u soudu zhruba dvě hodiny. Byl obviněn ze zabití z nedbalosti a propuštěn pod podmínkou, že se pravidelně bude hlásit a odevzdá pas.

Strojvedoucí údajně již dříve přiznal, že vlak výrazně překročil povolenou rychlost. Tento fakt potvrzují i první údaje získané z palubních záznamníků.