Izraelci a Palestinci budou o mírové dohodě jednat už zítra

Washington - Předběžná jednání mezi Izraelem a Palestinci, která povedou k obnovení rozhovorů o vzájemné mírové dohodě, by měla začít v pondělí večer ve Washingtonu a pokračovat budou v úterý. Sdělilo to dnes americké ministerstvo zahraničí.

Izraelská vláda dnes schválila propuštění víc jak stovky arabských vězňů, čímž splnila palestinskou podmínku pro obnovení vzájemných rozhovorů po několika letech ochromených vztahů. K jednání obě strany dotlačily Spojené státy a na předběžné rozhovory mají navázat devítiměsíční jednání o mírové dohodě. 

„Ministr zahraničí John Kerry dnes hovořil s předsedou palestinské samosprávy Mahmúdem Abbásem a izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem a osobně pozval jejich vyjednávací týmy do Washingtonu, aby formálně obnovily jednání,“ uvedla mluvčí ministerstva Jennifer Psakiová. „Počáteční rozhovory by se měly uskutečnit v pondělí večer a během úterý,“ dodala. 

Delegace na izraelsko-palestinských rozhovorech mají ve Washingtonu vést izraelská ministryně spravedlnosti Cipi Livniová a palestinský vyjednávač Saíb Irikát. Předběžné rozhovory by měly vypracovat procedurální plán pro nadcházející jednání, uvedla mluvčí amerického ministerstva.