Tragédie italského autobusu: Nejméně 39 mrtvých

Avellino (Itálie) - Nejméně 39 mrtvých a desítku vážně zraněných si vyžádala tragická nehoda autobusu na dálnici u jihoitalského Avellina. Počet obětí však nemusí být konečný, dva zranění jsou ve velmi vážném stavu. Autobus převážel účastníky náboženské pouti zpět do Neapole, dálnice byla po nehodě uzavřena. V Itálii jde o jednu z nejhorších silničních tragédií za poslední desetiletí. Země bude v úterý držet státní smutek.

Podle záchranářů bylo 35 lidí mrtvých na místě, další čtyři zemřeli po převozu do nemocnice. Autobus v neděli večer na nadjezdu na dálnici A16 mezi italskými městy Neapol a Bari poblíž města Avellino naboural několik aut, ve vysoké rychlosti prorazil svodidla a zřítil se do hloubky asi 30 metrů. Vozidlo padalo po strmém svahu do zalesněné oblasti, přišlo o střechu a téměř se rozpůlilo. Při nehodě, která patří k nejtragičtějším v Evropě v posledních letech, zahynul i řidič a několik dětí. V případě všech cestujících zřejmě šlo o Italy. V autobuse jich cestovalo necelých pět desítek.

Vědunka Lunardi, spolupracovnice ČT

„Policisté příčinu nehody stále vyšetřují, ale někteří svědci tragédii již popsali. Autobus jel po dálničním mostě, začal brzdit, když před sebou viděl frontu pomalu jedoucích aut. Podle svědků mu při brzdění praskla jedna pneumatika. Autobus narazil nejprve do posledních aut ve frontě, potom do svodidel, která nevydržela, a tak spadl z viaduktu do třicetimetrové hloubky.“

„Vypadá to tady hrozně. Na silnici je několik zničených aut, nejméně deset. Podél silnice je vidět řada asi třiceti těl zakrytých bílými prostěradly,“ uvedl dnes brzy ráno fotograf agentury ANSA. Nehodu podle prvních místních komentářů způsobila nejspíš porucha brzd, roztržení pneumatiky nebo usnutí řidiče. Média také připomínají, že místo neštěstí v kopcovitém regionu Irpinie je zvlášť nebezpečné a již dříve se v něm událo několik vážných nehod.

Vyšetřovatelé nyní budou zjišťovat, zda řidič neutrpěl infarkt a zda neměl v krvi drogy či alkohol. Podle jednoho z přeživších cestujících autobusu praskla při sjezdu z kopce levá přední pneumatika. Řidič se prý snažil vozidlo ubrzdit, ale narazil do řady čekajících aut a sjel ze silnice. Dopravní policie přitom tvrdí, že na vozovce žádné stopy po brzdění nebyly. Technický stav vozidla byl podle ministra vnitra v pořádku. Mezi cestujícími v nabouraných autech je 14 lehce zraněných.

Salvatore Imparato, šéf dopravní policie v Avellinu:

„V tuhle chvíli nemůžu vyloučit žádnou variantu, protože všechny detaily musíme prověřit. zatím nemáme výsledky pitvy těla řidiče, navíc tam mohlo být spousta dalších faktorů, které za nehodu mohou. Proto vám teď nemůžu říct jen jednu příčinu.“

Normálně by svodidla na viaduktech a mostech měla autobus zachytit, podle záchranářů ale byl náraz evidentně tak silný, že se zábrany prolomily. Podle některých hypotéz jel autobus příliš rychle.

Cestující autobusu se podle všeho vraceli z víkendového pobytu v lázních Telese Terme, který zakončili výletem do městečka Pietrelcina, kde se narodil populární světec Padre Pio. Šlo o obyvatele obcí poblíž Neapole, kteří se navzájem dobře znali.

Italský premiér Enrico Letta nehodu označil za hroznou tragédii. Na návštěvě Řecka změnil oficiální program a vrací se do vlasti. „Vím, že dnešek je pro naše italské přátele velmi těžkým dnem. Měli byste ale vědět, že všichni Řekové na vás v těchto tragických chvílích myslí,“ řekl mu jeho řecký protějšek Antonis Samaras.

Jedna z největších autobusových nehod v Evropě

Nejvíce obětí při nehodě autobusu si v Evropě během posledních 20 let vyžádalo neštěstí v severním Portugalsku 4. března 2001 - 69 mrtvých. Autokar s 59 cestujícími a tři auta s deseti lidmi se tehdy zřítily do řeky Douro z 50metrové výšky, když jeden mostní pilíř nevydržel nápor vody a strhl s sebou i část mostu. Nehodu nikdo nepřežil. Srážku autobusu a cisterny mezi tureckými městy Konya a Adana 24. října 1997 nepřežilo 48 lidí, při srážce posunovací lokomotivy s linkovým autobusem u města Marganěc na jihovýchodě Ukrajiny přišlo 12. října 2010 o život 45 lidí. Dvaačtyřicet lidí pak zahynulo 13. května 2000 ve střední Bosně, když autobus s muslimskými poutníky prorazil svodidla a spadl do řeky Bosna u města Kakanj.

Pro jižní Evropu je to za poslední týden už druhá podobná tragédie. Při vlakovém neštěstí u Santiaga de Compostela zemřelo ve středu 79 lidí. Strojvedoucího Franciska Josého Garzóna policie vyšetřuje kvůli mnohonásobnému zabití z nedbalosti.