V Chorvatsku zřejmě našli tělo pohřešovaného Čecha

Záhřeb – Zřejmě tělo českého turisty našli v horách nad Makarskou riviérou chorvatští záchranáři. Mrtvolu muže, po němž čtyři dny pátrali, objevili v pohoří Biokovo pod útesem asi půldruhého kilometru od vesnice Topići. Jak uvedl český konzul ve Splitu Pavel Bednář, úředně dosud totožnost mrtvého a příčina úmrtí potvrzeny nebyly.

Sedmačtyřicetiletý český turista, který vyrazil na cestu už ve čtvrtek brzy ráno, podle všeho sešel z cesty a zabloudil a zřejmě spadl. Přesnou příčinu smrti a totožnost určí pitva ve Splitu, kam má být mrtvý přepraven. Po muži pátralo od pátku na padesát lidí, do pátrání se zapojili i čeští policisti. Pomáhali jim speciálně vycvičení psi a nasazen byl i vrtulník. Hledání ztěžovalo velké vedro a rozlehlost a mimořádně těžká přístupnost prohledávaného terénu, plného skalních útesů a roklí.

Podle chorvatské televize hledaný muž poslal své rodině ve čtvrtek v 09:39 SMS, v níž sdělil, že už je na vrcholu Biokova. Kolem 18:30 pak napsal, že nahoře stráví noc. Poté se už neozval. Prostor pro pátrání záchranáři vymezili podle posledního signálu mobilního telefonu z oblasti pod horou Sveti Ilija směrem k pobřeží. Televize rovněž uvedla, že rodina pohřešovaného v sobotu ráno z Chorvatska odjela. Podle všeho skončil zájezd organizovaný cestovní kanceláří.

V pátek našli záchranáři v Biokovu tělo jiného, padesátiletého Čecha. I on se vydal sám a nedostatečně vybaven na túru do hor. Předpokládá se, že dostal infarkt, přesnou příčinu smrti ale určí až pitva.

Pavel Bednář a Darko Stankovič k pátrání po pohřešovaném Čechovi (zdroj: ČT24)