Továrnou na propan na střední Floridě otřásla série explozí

Orlando - Továrnou na propan na střední Floridě severovýchodně od Orlanda otřásla před pondělní půlnocí tamního času série explozí, oznámili místní krizoví pracovníci. Podle místních médií úřady evakuovaly obyvatele žijící v blízkosti závodu a někteří z nich utrpěli zranění. Deset pracovníků závodu úřady pohřešují. Policie předpokládá, že výbuchy si vyžádaly i lidské oběti, uvedl portál theepochtimes.com. Příčina explozí prozatím známa není.

Neštěstí se stalo v městečku Tavares na střední Floridě severovýchodně od Orlanda. První výbuch se udál kolem 11. hodiny večerní místního času a exploze poté továrnou otřásaly asi hodinu. Místní obyvatelé vypověděli, že slyšeli několik hlasitých výbuchů a poté viděli asi devítimetrový sloup plamenů. 

John Herrell z úřadu místního šerifa očekává nález mrtvých. „Bude jich hodně,“ řekl. V továrně pracovalo 24 lidí, z nichž desítku úřady pohřešují. Hasiči evakuovali obyvatele v okruhu zhruba 1,5 kilometru kolem místa neštěstí a v okolí uzavřeli několik silnic. Na místě zasahovalo pět helikoptér a záchranáři převezli do nemocnic několik zraněných, jejich stav a ani počet není prozatím znám. 

Vedení továrny, která se specializuje na doplňování propanových lahví a kartuší a také na výrobu zahradních grilů a venkovních topidel, uvedlo, že zaměstnanci jsou o pravidlech bezpečnosti proškoleni.