Další německý opisovač? Podezření čelí šéf parlamentu

Berlín – Na německé politické scéně se vyloupla další plagiátorská kauza. Po bývalém ministrovi obrany Guttenbergovi a ministryni školství Schavanové se v podezření ocitl i předseda Spolkového sněmu Norbert Lammert. Měl opisovat při tvorbě své doktorské práce. Pokud se obvinění potvrdí, stane se nejvýše postavenou obětí plagiátorských afér v Německu.

Lammert nařčení odmítl a požádal svou mateřskou univerzitu, aby jeho práci prověřila. „Svou doktorskou práci jsem vypracoval podle svého nejlepšího vědomí a svědomí,“ ohradil se v dnešním vydání listu Die Welt. Dodal, že je přesvědčen o vědeckých kvalitách své práce. Požádal proto univerzitu v Bochumi, kde dizertaci obhájil, o její přezkoumání.

Obvinění vznesl anonymní bloger, který už dříve upozornil na nesrovnalosti v dizertaci bývalé ministryně školství Annette Schavanové. V Lammertově práci z roku 1974 našel citace údajně neexistujících děl a další prohřešky proti vědeckým pravidlům na celkem 42 stranách z více než dvousetstránkového textu, který se věnoval fungování vnitrostranických struktur.

Kromě Schavanové přišel v Německu kvůli opisování o doktorský titul a následně i o funkci někdejší ministr obrany Karl-Theodor zu Guttenberg nebo bývalá místopředsedkyně Evropského parlamentu Silvana Kochová-Mehrinová. Dosud nejvýše postavenou obětí plagiátorských afér v Evropě je bývalý maďarský prezident Pál Schmitt, který z funkce odstoupil loni v dubnu poté, co mu domovská Semmelweisova univerzita odebrala doktorský titul.