Nový oříšek pro archeology: Kdo leží v tajemné rakvi vedle Richarda III.?

Leicester (Británie) – Ostatky Richarda III. nebyly to jediné, co loni v září britští archeologové objevili pod parkovištěm Grey Friars v Leicesteru. Vedle kostry anglického krále spočívala středověká kamenná rakev, kterou tento týden otevřeli a našli uvnitř další rakev, pro změnu olověnou. To podle vědců z Leicesterské univerzity naznačuje, že v ní byl pohřben někdo vysoce postavený.

Experti se domnívají, že by olověná rakev, která v sobě má díru, jíž je možné vidět nohu mrtvého, mohla obsahovat tělo některého ze středověkých mnichů, zakladatelů řádu, anebo ostatky středověkého rytíře ze 14. století Sira Williama Motona.

Archeologové nejprve musí provést testy, aby zjistili, jak olověnou rakev otevřít, aniž by uložené ostatky poškodili. Matthew Morris z Leicesterské univerzity uvedl, že nikdo z vědeckého týmu se zatím nesetkal s případem olověné rakve vložené do další kamenné. „Je to stejně vzrušující jako objev Richarda III.,“ uvedl v prohlášení. 

Lebka Richarda III.
Zdroj: ČTK/AP/University of Leicester

Richard III. byl králem Anglie od roku 1483 do své smrti o dva roky později. Byl posledním králem pocházejícím z rodu Yorků a jeho porážka a smrt v bitvě u Bosworthu je považována za konec dynastie Plantagenetů. Napřesrok bude pochován s náležitými poctami a ve zvlášť vytvořeném prostoru v leicesterské katedrále. Na pohřbení jeho ostatků dá Británie milion liber.

O uložení králových ostatků se přela města Leicester a York. První argumentovalo tím, že kostra byla nalezena v Leicesteru, zatímco severoanglický York namítal, že právě s ním byl Richardův rod úzce spojen. Někteří příbuzní nesouhlasí, aby ostatky jejich prapředka spočinuly v Leicesterské katedrále, a případ dali k soudu.