V šedi Guantánama je hitem Padesát odstínů šedi

New York – Erotická trilogie Padesát odstínů šedi je nejžádanější četbou vězňů v americkém žaláři na ostrově Guantánamo, kde jsou zavření nejobávanější muslimští radikálové včetně pětice teroristů údajně odpovědných za útok na New York a Washington z 11. září 2001. Dílo E. L. Jamesové z roku 2011, které vypráví o živočišném vztahu studentky a lehce zvrhlého milionáře, se po světě stalo hitem a čeká na zfilmování.

"Spíš než po koránu je největší poptávka po knize Padesát odstínů šedi, kterou vězňové čtou v angličtině,„ řekl novinářům virginský poslanec za Demokratickou stranu Jim Moran, který minulý týden věznici na Guantánamu navštívil. Dodal, že vězni zde nemají nic na práci a nemají žádnou budoucnost. “Je to peklo," konstatoval.

Věznici minulý týden navštívili i novináři, kteří v tamní knihovně zaznamenali literární všehochuť v nejrůznějších jazycích. Vězňové mají k dispozici detektivky Agathy Christie, cvičebnice odbourávání stresu nebo antickou klasiku. Veškerá nabízená literatura se prý prověřuje na přítomnost erotických pasáží, vyobrazení spoře oblečených žen v reklamách či sportovních magazínech se údajně začerňuje. Jak se za těchto okolností mohla v nabídce ocitnout kniha plná erotických scén, poslanec Moran nevysvětlil. O oblibě erotického románu se prý dozvěděl od vedení věznice a zdravotníků.

Obálky knih Padesát odstínů šedi a Padesát odstínů temnoty
Zdroj: ČT24/Albatros

Moran je jedním z členů amerického Kongresu, kteří chtějí Guantánamo zavřít. Někteří z vězňů drží na protest proti svému zadržování hladovku, pod dlouhodobým tlakem prosazujícím likvidaci kontroverzní věznice je i Bílý dům.