Trosky berlínského Spreeparku se mění v divočinu

Berlín - Berlínský Spreepark kdysi býval největším zábavním parkem východního Německa. Teď to jsou trosky uprostřed velkoměsta, které se mění v divočinu a prohánějí se v nich kolonie mývalů. Park chátrá už 10 let - od chvíle, kdy se jeho provozovatelé pustili do obchodu s kokainem a skončili za mřížemi. Nový nájemce zábavního parku se nenašel ani v dražbě.

Ještě jako tak zvaný Kulturní park Plänterwald vzniklo obří zábavní centrum v roce 1969. Chloubu východoněmeckého režimu navštívilo přes půldruhého milionu lidí ročně. Po pádu berlínské zdi si park pronajala rodina Wittů a chtěli ze Spreeparku udělat největší pouť světa. Na skutečné lodi se tu odehrávaly bitvy s piráty, vyrostlo zde i westernové městečko. Návštěvníků sice přibývalo, dluhy ale rostly mnohem rychleji. Megalomanské atrakce nakonec pohltily v přepočtu přes čtvrt miliardy korun.

Majitel navíc začal obchodovat i s drogami. Do dějin kriminalistiky vešla tak zvaná akce Létající koberec. Stejnojmennou atrakci chtěl totiž dovézt Norbert Witte do Německa z Peru, uvnitř se ale skrýval náklad 180 kilogramů kokainu za miliony eur. Norbert Witte dostal sedm let, jeho syn Marcel už 10 let sedí v jednom z nejtvrdších peruánských vězení a dalších deset let má ještě před sebou.

Dcera bývalého provozovatele Sabrina Witteová dnes provází turisty po tom, co z parku zbylo. Přes bolestivou minulost chce centrum znovu přivést k životu. Pořádají se zde divadelní představení, koncerty, výstavy a prohlídky pro turisty. Na víc ale peníze zatím nestačí. Město se už se pokusilo centrum vydražit, ale marně.

Reportáž Martina Jonáše (zdroj: ČT24)