Když prohraju volby, sbalím si kufry, slibuje Mugabe

Harare - Dlouholetý zimbabwský prezident Robert Mugabe se vzdá moci, pokud prohraje volby. Prohlásil to na úterní tiskové konferenci před dnešními prezidentskými a parlamentními volbami v této africké zemi. Po případné prohře nicméně nehodlá zahálet a bude i nadále činný. Uvažuje o napsání autobiografie. Devětaosmdesátiletý prezident, který je ve funkcí už 33 let, zároveň odmítl obvinění, že jsou nynější volby zmanipulované. O post prezidenta se kromě něj ucházejí další čtyři kandidáti.

„Nikdy jsme nepodváděli, prostě nikdy,“ reagoval prezident na tvrzení pozorovatelů, že u předchozích hlasování docházelo k vážným nesrovnalostem. Z chystaných volebních podvodů obvinil nyní Mugabeho i jeho soupeř v prezidentském klání, jednašedesátiletý premiér Morgan Tsvangirai z Hnutí pro demokratickou změnu (MDC). Problematické jsou podle něj zejména seznamy voličů, které obsahují tisíce jmen již zesnulých lidí, někteří občané se tam objevují v různých obměnách dvakrát či třikrát. Mugabeho Africký národní svaz Zimbabwe - Vlastenecká fronta (ZANU-PF) se ale těmto obviněním brání a vinu svaluje na zimbabwskou volební komisi.

Robert Mugabe:

„V tomto případě existují jen dvě varianty. Buď prohrajete, nebo vyhrajete. A jestliže prohrajete, musíte ustoupit těm, kteří vyhráli. Přesně tak to uděláme i my, v souladu se všemi pravidly.“

V předchozích prezidentských volbách v roce 2008 získal Tsvangirai v prvním kole 47 procent hlasů, zatímco Mugabe 43 procent. Prezidentovi stoupenci ale v zemi rozpoutali násilnosti, které si vyžádaly více než 200 mrtvých. Aby se předešlo občanské válce, Tsvangirai po dohodě z druhého kola odstoupil a nechal Mugabeho vyhrát. Výměnou za to dostal křeslo premiéra.

O nové hlavě státu a o složení parlamentu a místních zastupitelstev dnes rozhoduje 6,4 milionu voličů. Vzhledem k tomu, že se v zemi neprovádějí průzkumy mínění, je těžké předpovědět, zda se 61letému Tsvangiraiovi při třetím pokusu konečně podaří porazit 89letého Mugabeho, který stojí v čele země už od získání nezávislosti na Británii v roce 1980. Volební komise slíbila, že konečné výsledky oznámí do 5. srpna. Hlavní otázkou je, zda je poražený uzná.