Směna argentinských strojvedoucích: Knížka, spánek a smsky

Buenos Aires - Řada strojvedoucích argentinských vlaků se na svou práci příliš nesoustředí. První měsíc provozu kamer v kabinách lokomotiv ukázal, že někteří z nich spí, jiní si čtou či telefonují. O zavedení kamer rozhodla vláda po červnovém železničním neštěstí, při němž zahynuli tři lidé a téměř 200 utrpělo zranění.

Ministr Florencio Randazzo zveřejnil několik záznamů nebezpečného chování strojvedoucích. Na jednom z nich muž v kabině osobního vlaku vypadá, jako by několik minut za jízdy spal. Další ukazuje strojvedoucího, který si čte knihu a posílá textové zprávy. Ve třetím případě strojvůdce zakryl kameru košilí, aby nebylo vidět, co za jízdy dělá.

Jejich jednání je „vážné, velmi nebezpečné a absolutně nepřijatelné“, prohlásil ministr podle deníku La Gaceta. Prohřešků bylo prý daleko více a strojvedoucí byli podle jejich závažnosti buď propuštěni, nebo potrestáni.

Železničářské odbory proti zavedení kamer před měsícem mohutně protestovaly, vláda však jejich nesouhlas přebila argumentem, že dohled nad strojvedoucími je v zájmu bezpečnosti cestujících. Za červnovou nehodu, při níž osobní vlak narazil do před ním stojící nákladní soupravy, mohla totiž podle vyšetřování nepozornost strojvedoucího.

Na základě analýzy videozáznamů ministr oznámil další sérii opatření zaměřených na zvýšení bezpečnosti na železnici. Licence strojvedoucích i dispečerů se budou povinně obnovovat každý rok na základě přísných testů. Úřady budou zároveň kontrolovat přítomnost alkoholu a návykových látek v krvi strojvedoucích. Ti navíc před každou směnou projdou zkouškou fyzického stavu, aby při dlouhé cestě neusnuli.