Clevelandská zrůda dnes vyslechne verdikt - dostane doživotí

Cleveland (USA) – V USA by měl být vynesen rozsudek nad Arielem Castrem, který v Clevelandu unesl tři mladé ženy a celé roky je týral a znásilňoval. Podle své sestry se chystá 53letý Castro vystoupit s prohlášením, v němž chce objasnit celý svůj život. Castro už minulý týden přiznal vinu výměnou za dohodu, že nedostane trest smrti. Slyšení by se měla zúčastnit i jedna z týraných dívek Michelle Knightová.

Knightové je dnes dvaatřicet let a téměř třetinu života strávila v zajetí u Castra. Ten se k ní choval mnohem hůř než k dalším dvěma zajatkyním. Nejméně pětkrát u ní bitím a odpíráním jídla vyvolal potrat. Kvůli jeho útokům přišla částečně o sluch. Přesto je to právě ona, kdo se s ním znovu setká v jedné místnosti. „Život je tvrdý, ale já jsem tvrdší. V momentě, kdy si housenka myslela, že svět pro ni skončil, stala se motýlem,“ napsala na Facebooku.

Zatím není jasné, jestli přijdou i další dvě Castrovy oběti – Gina DeJesusová (23) a Amanda Berryová (27), s níž Castro zplodil dceru. Mají také možnost vyslat za sebe někoho z blízkých nebo své sdělení pro soud nahrát na kameru.

Vězněné ženy si vedly deníky

Ženy, které Castro po deset let věznil ve svém domě, si vedly deníky, oznámili dnes prokurátoři. V nich prý zachytily hrůzy týrání a znásilňování, jež den za dnem podstupovaly. Udělaly prý vše lidsky možné, aby zůstaly normální. „Zápisy hovoří o násilnickém sexuálním chování, o zamykání v temné místnosti, o poutání řetězy ke zdi, předtuchách dalšího znásilnění, snech o útěku a shledání se svými rodinami,“ konstatovali prokurátoři. Podle psychiatrického posudku, připojeného k obžalobě, si ženy přes všechno utrpení dokázaly zachovat „mravní sílu, odvahu a laskavost“.

Bude vynesen rozsudek nad Arielem Castrem (zdroj: ČT24)

Po zatčení a několika měsících vyjednávání Castro přistoupil na dohodu o přiznání viny, podle níž má být odsouzen k doživotí bez možnosti předčasného propuštění na svobodu a navíc k dalším 1000 letům vězení. Castro se přiznáním viny k 937 bodům obžaloby vyhnul hrozícímu trestu smrti. Osvobozené ženy ale díky dohodě nebudou muset svědčit o letech strávených v Castrově zajetí.