Ruský azyl pro Snowdena – kudla v zádech Spojených států

Washington - Nad zářijovým setkáním amerického prezidenta Baracka Obamy a jeho ruského protějšku Vladimira Putina se už druhým dnem vznáší otazník. Sejít se měli v Petrohradě před summitem G20. Jenže teď jejich vztahy výrazně ochladly. Na vině je Edward Snowden. Moskva mu udělila azyl a to se Washingtonu nelíbí.

Rozhodnutí Ruska udělit dočasný azyl bývalému spolupracovníkovi tajných služeb USA Edwardu Snowdenovi vyvolalo v americkém Kongresu hněvivé reakce. Ostří kritici ruského prezidenta Vladimira Putina John McCain a Lindsey Graham označili postup Ruska za skandální, prý se Moskva snaží uvést Spojené státy do nesnází. 

„Je to facka uštědřená všem Američanům. Nyní je chvíle zásadně přehodnotit naše vztahy s Putinovým Ruskem. (…) Nemůžeme tuto Putinovu akci nechat bez vážné odezvy,“ vyzvali oba senátoři v prohlášení. Chtějí dokončení obranných raketových programů v Evropě a pokračovat v rozšiřování NATO, včetně ruského souseda Gruzie. 

Další vyzývají ke zrušení schůzky Obamy s Putinem před zářijovým summitem G20. Bílý dům teď podle jeho mluvčího vyhodnocuje „užitečnost takové schůzky“. Není jasné, nakolik vážně nakonec přistoupí k navrhovaným tvrdým odvetným krokům, mezi nimiž se objevilo například i nabádání k bojkotu zimních olympijských her příští rok v Soči. 

Lindsey Graham, senátor za Jižní Karolínu:

„Zradil jste naši zemi, Edwarde Snowdene, a to ve chvíli, kdy čelí hrozbám radikálních islamistů. Dostal jste do těžké situace i ty, kteří slouží naší vlasti. Máte na rukou jejich krev.“

Azyl pro Snowdena vyvolal v USA rozruch (zdroj: ČT24)

Velkou radost naopak vstřícnost ruských úřadů udělala samotnému Snowdenovi a jeho blízkým. Jeho právník Anatolij Kučerena teď vyřizuje cestovní dokumenty také pro Snowdenova otce. Ten se chystá syna v Moskvě navštívit co nejdřív. 

Edward Snowden se už podle Kučereny rozhodl, kde bude v Rusku bydlet, a teď si hledá práci – peněz příliš nemá, většinu svých rezerv utratil během více než měsíce, který strávil kvůli neplatným cestovním dokladům na moskevském letišti. Nabídek dostal ale hned několik. Ozval se mu například tým ruské sociální sítě Vkontakte, který mu nabídl post programátora. Azyl mu umožňuje ucházet se v Rusku o práci, byť s určitými omezeními - nesmí pracovat jako státní zaměstnanec nebo u bezpečnostních složek. Živit by se mohl zveřejňováním dalších dokumentů o Spojených státech. To však jeho právník popřel.

Anatolij Kučerena:

„Snowden se bojí o svůj život a zdraví, věří tomu, že ho agenti amerických tajných služeb pronásledují. Je to supermocnost. A výroky, které zazněly z Bílého domu, jsou pro něj v podstatě vyhrůžky.“

„Edward mě ujistil, že neplánuje publikování žádných dokumentů, které by očerňovaly Spojené státy,“ tvrdí Snowdenův právník Anatolij Kučerena. Jenže celá věc má jeden háček. Snowden se právníkovi svěřil s tím, že část materiálů ještě přece jen předal novinářům při svém pobytu v Hongkongu. Ty už zpátky získat nemůže, a tak se další tajné informace z amerického prostředí mohou ještě objevit.

Článek 14 ruského zákona o dočasném azylu praví, že azylant má právo na pomoc při vycestování z Ruska. Podle imigračního úředníka Bachroma Ismajlova může tato asistence spočívat například i ve vydání cestovního dokladu, ten se ale obvykle osobám s dočasným azylem neposkytuje.

Imigrační úředník Bachrom Ismajlov:

„Zákon dovoluje cizincům, kteří mají dočasný azyl, vycestovat ze země. V praxi to pro něj ale bude obtížné. Pokud by chtěl jet například do zemí, které jsou součástí schengenského prostoru, potřeboval by k tomu národní pas. Reálně tedy bude moct svobodně cestovat jen v rámci Ruska.“