Kohl chtěl z Německa vystěhovat Turky

Berlín – Bývalý německý kancléř Helmut Kohl chtěl na počátku 80. let snížit počet Turků v Německu o polovinu. Dokonce o svém plánu jednal i s tehdejší britskou premiérkou Margaret Thatcherovou. Vyplývá to z oficiálních dokumentů, které se teď odtajnily. Zveřejnil je německý zpravodajský magazín Der Spiegel.

Bývalý kancléř Kohl v roce 1982 na setkání s Thatcherovou v Bonnu prohlásil, že Turci „se nezačleňují dobře“ do německé společnosti. Proto měl v plánu polovinu z nich během čtyř let poslat ze Západního Německa zpátky domů. „Kancléř Kohl řekl… že bude nutné v příštích čtyřech letech snížit počet Turků o 50 procent - ale nemohl to prohlásit veřejně,“ píše o obsahu listin Spiegel. 

„Německo nemá problémy s Portugalci, Italy, dokonce ani s lidmi z jihovýchodní Asie, protože tyto komunity se dobře integrují. Turci ale pocházejí z velmi osobitého prostředí a integrují se špatně,“ píše se dále ve zprávě, jejímž autorem je údajně tehdejší osobní tajemník Thatcherové A.J. Coles.   

Kohl ale nakonec svůj plán neuskutečnil. Kohl, který byl kancléřem do roku 1998 a také působil jako vůdce konzervativních křesťanských demokratů (CDU), často za svých let v úřadu vystupoval proti přistěhovalectví. Jeden z jeho synů se přitom oženil s ženou tureckého původu.   

Turecká migrace do Německa vypukla na počátku šedesátých let, kdy obě země podepsaly dohodu o pracovním náboru. Od 80. let se pak počet Turků v Německu zhruba zdvojnásobil na současné asi tři miliony.

Telefonát Martina Jonáše (zdroj: ČT24)