Kolouch: Zprávy o pozadí tragédie v Hurghadě jsou čiré spekulace

Hurghada (Egypt) - „Skončily dva mladé životy, z toho jeden život dětský. To je velmi vážná situace a ten otec a manžel je z ní samozřejmě zdrcen. To je asi to, co bych k tomu řekl, a prosil bych, abychom respektovali jeho soukromí. To by bylo to nejetičtější, co lze v tuto chvíli udělat.“ V rozhovoru pro ČT to uvedl lékař urgentního příjmu motolské fakultní nemocnice Petr Kolouch. K situaci muže z Karvinska, jehož manželka a dcera zemřely v noci na úterý v hotelovém pokoji v Hurghadě a s nímž se setkal, se Kolouch dále vyjadřovat nechtěl s tím, že mu nepřísluší jakkoliv komentovat práci policie a českého zastupitelského úřadu.

České turistky zemřely v hotelovém pokoji v noci na úterý. Ženě bylo 36 let a její dceři osm. Předtím údajně celá rodina trpěla střevními problémy. Mrtvé nalezl jejich otec, respektive manžel, který byl následně rovněž hospitalizován a lékaři mu vypumpovali žaludek. Některá média nicméně spekulují, že se muž na soukromé klinice nezotavoval z otravy, ale z prodělaného šoku. Objevily se rovněž nepotvrzené náznaky ve výpovědi egyptského nemocničního lékaře, že případ může mít kriminální pozadí. Ty ale Kolouch v rozhovoru pro ČT odmítl s tím, že jde o čisté spekulace. K polohám a nálezu obětí nejsou žádné informace a náhlá smrt může mít mnoho příčin, podotkl.

Tragédie české rodiny v Egyptě
Zdroj: ČT24

Koloucha do hotelu Titanic Palace, kde se neštěstí událo, vyslala z obav před dalšími možnými případy otravy ERV Evropská pojišťovna, aby nabídl prostřednictvím egyptských lékařů preventivní vyšetření a pomoc s komunikací všem klientům cestovní kanceláře Blue Style, s níž postižená rodina vycestovala. Sám Kolouch je ale nevyšetřoval, protože to místní zákony neumožňují. Byl nicméně v kontaktu s egyptským lékařem a některých vyšetření se zúčastnil. Ze 170 klientů kanceláře jich využilo této možnosti 25, žádné neobvyklé zdravotní potíže ale odhaleny nebyly. Kolouch ani nemá pocit, že by v hotelu mezi českými turisty panovala kvůli rodinné tragédii jakákoliv nervozita.

Výsledky pitvy stále nejsou známy

České ministerstvo zahraničí stále nedostalo od egyptských vyšetřovatelů žádné nové informace o možné příčině úmrtí obou českých turistek. Není ani jasné, kdy by se mohl otec rodiny vrátit domů ani kdy místní úřady umožní převézt do České republiky ostatky. Mužův návrat závisí na vyšetřování místní policie, která má u sebe i pasy všech tří českých občanů. Pobyt otce rodiny měl v Hurghadě skončit v pondělí. Jak sdělila mluvčí ministerstva zahraničí Johana Grohová, není zadržen a může se volně pohybovat.

Dosud se nepotvrdily spekulace, že turistky zemřely na otravu jídlem. I na Koloucha působil hotel velmi čistě a nevykazoval prý nic, co by vyžadovalo jakoukoliv opatrnost. „Nelze ale kdekoliv spoléhat na nebalenou vodu a na syrové potraviny. Pokud si to člověk neoloupe sám, nebo to není tepelně upravené, lze těžko riziko minimalizovat,“ radí Kolouch turistům.

Rozhovor s Petrem Kolouchem (zdroj: ČT24)