Češky v Hurghadě zřejmě zabil silný jed

Hurghada - Podle šéfa nemocnice v egyptské Hurghadě měly mrtvé Češky rozleptané žaludky kyselinou. Řekl to Českému rozhlasu (ČRo). Matka s dcerou podle něj zjevně pozřely silný jed. Lidové noviny předtím s odkazem na zprostředkované vyjádření tamní policie uvedly, že za tragédií v Egyptě byla nejspíš vražda. Nejpravděpodobnější verze je podle egyptských vyšetřovatelů ta, že ženu a dceru zavraždil otec. Pitva navíc podle ČRo neprokázala žádné průjmové onemocnění. Výsledky by měly být představeny během následujících dnů.

Na těla Češek musel podle předběžných informací ředitele hurghadské nemocnice působit extrémně silný jed, který rozhodně nepocházel ze stravy, uvedl ČRo. „To, co mi řekl ředitel nemocnice, je zcela neoficiální zpráva. Nicméně podle jeho slov je to z lékařského hlediska u konce. Jed podle něj vedl k destrukci žaludku,“ podotkl zpravodaj Českého rozhlasu Štěpán Macháček.

„Na 60 procent je za tím vražda, z níž je podezřelý právě manžel,“ sdělila zase Lidovým novinám egyptská policie. Otec rodiny je kvůli vyšetřování stále v Egyptě. „Jeho cestovní pas má místní policie,“ uvedla mluvčí ministerstva zahraničí Johana Grohová.

České turistky zemřely v hotelovém pokoji v noci na úterý. Ženě bylo 36 let a její dceři osm. Předtím údajně celá rodina trpěla střevními problémy. Mrtvé nalezl jejich otec, respektive manžel, který byl následně rovněž hospitalizován a lékaři mu vypumpovali žaludek. Některá média nicméně spekulují, že se muž na soukromé klinice nezotavoval z otravy, ale z prodělaného šoku.

Spekulace, že turistky zemřely na otravu jídlem, se zatím nepotvrdily - čeká se na výsledek pitvy. I na lékaře urgentního příjmu motolské fakultní nemocnice Petra Koloucha působil hotel velmi čistě a nevykazoval prý nic, co by vyžadovalo jakoukoliv opatrnost. „Nelze ale kdekoliv spoléhat na nebalenou vodu a na syrové potraviny. Pokud si to člověk neoloupe sám, nebo to není tepelně upravené, lze těžko riziko minimalizovat,“ radí Kolouch turistům.

Žena a dítě prý ležely na zemi

Podle lékaře osloveného televizí Nova, který Češky ohledával, navíc žena a dítě neležely v posteli, nýbrž byly na zemi v nepřirozených polohách. Otec rodiny ale hovoří jinak. „Lehl jsem si vedle dcery a říkám, ať se kousíček posune, že mám málo místa. Chytnu ji za ruku a ona byla úplně celá ledová,“ řekl České televizi. „Nedokážu si to vysvětlit, jakým způsobem se to mohlo stát,“ dodal.

Lékař prý také mluvil se sousedkou, u které měl Petr volat o pomoc. Sousedka slyšela v osudnou noc z vedlejšího pokoje křik. To ale opět nesedí s výpovědí hlavy rodiny. Muž tvrdil, že ženy v klidu usnuly a nic podezřelého v noci neviděl. „Viděla, že ležely na zemi, ale ona předtím slyšela hluk z toho pokoje. Když se pak ptali pána, co se stalo, on říkal, že volal Boha, aby věděl, co má dělat,“ vypověděl podle serveru tn.cz lékař.

Hotel Titanic Palace
Zdroj: ČT24
Telefonát Štěpána Macháčka (zdroj: ČT24)