Kdysi přivážel dětem čokoládu, Němci teď bombardér zachraňují

Berlín - Němci zachraňují legendu studené války. Takzvaný rozinkový bombardér patřil k letadlům, která zásobovala Berlín v době blokády Stalinovou armádou. Piloti si získali obrovskou popularitu, když dětem shazovali sladkosti. Stroj se ale poškodil při havárii před třemi lety. Teď v Berlíně přistálo letadlo, díky němuž rozinkový bombardér opět vzlétne.

Veterána typu DC-3 Dakota čeká v Berlíně čestný úkol: zachránit jedno z nejslavnějších letadel historie. V roce 1948 chtěl Stalin zlikvidovat ostrůvek Západu uprostřed svého panství – Západní Berlín. Zablokoval proto pozemní přístupy k městu. Spojenci zareagovali riskantní operací. Víc než dva miliony Berlíňanů měl před vyhladověním zachránit letecký most. „Všechno se muselo dovážet vzduchem: jídlo, uhlí na výrobu tepla a elektřiny, benzin,“ uvedl Roland Smith z RAF.

Dětské nadšení brzy nakazilo další a další piloty

Mezi piloty byl i Gail Halvorsen. Šokovaný bídou berlínských dětí shodil při jednom přistávacích manévru na padáčku z kapesníku čokoládovou tyčinku. „Ty děti neměly čokoládu měsíce, nebo spíš rok… skákaly, vyhazovaly věci do vzduchu, tančily. Bylo to neuvěřitelné,“ zavzpomínal pilot.

Ke shazování cukrovinek se přidávají další a z Halvorsena se stal hrdina. Jeden z tzv. rozinkových bombardérů dnes dominuje svému okolí ze střechy berlínského technického muzea. Jiného plechového hrdinu leteckého mostu ale nadšenci udrželi v chodu jako létající turistickou atrakci až do roku 2010.

image_491617
Zdroj: ČT24

Po nouzovém přistání zůstal z letadla vrak. Už pár dní nato ale vznikl spolek na jeho záchranu. V britském Coventry sdružení objevilo funkční letadlo stejného typu. Vznikl plán: rozebrat ho na náhradní díly a s jejich pomocí dostat rozinkový bombardér znovu do vzduchu. „Zakoupení toho letadla stálo 210 tisíc dolarů,“ poznamenal Gert Gebhardt ze sdružení Zachraňte rozinkový bombardér.

Devětašedesátiletá Dakota zvládla cestu do Berlína vlastními silami. „(Dnešní piloti) jsou kontroloři počítačů, ale tady to musíš vzít pořádně do rukou, cítíš každý poryv větru,“ řekl pilot Frank Helleberg.

Pokus sestavit ze dvou letadel jedno funkční chtějí nadšenci dotáhnout k cíli během jednoho roku. Finančně jim přispěl i ten, kdo kdysi začal sladké dárky z nebe nad Berlínem rozdávat - dnes 93letý důchodce Gail Halvorsen.

Události o záchraně rozinkového bombardéru (zdroj: ČT24)