Stovky lidí demonstrují v Římě na podporu Berlusconiho

Řím - Prezidentskou milost pro italského expremiéra Silvia Berlusconiho žádají v Římě jeho stoupenci. Jde zejména o přívržence jeho strany Lid svobody (PdL). Ve čtvrtek soud Berlusconiho poprvé pravomocně odsoudil na čtyři roky za daňové podvody. Kvůli dřívější amnestii si ale odpyká jen rok v domácím vězení.

Před palácem Grazioli v centru italské metropole se lidé začali scházet odpoledne. Na místě jsou podle televizních záběrů zatím stovky lidí, organizátoři ale počítají s několikatisícovou účastí. Oproti původním plánům se manifestace nezúčastní vládní ministři za PdL, k davu ale osobně promluvil sám Berlusconi.

Na ulici jsou vidět lidé s červenozelenými vlajkami strany Vzhůru Itálie, první Berlusconiho strany, kterou chce politik nyní oživit. Další demonstranti nesou transparenty s nápisy „Silvio svobodný“ či „Předsedo Berlusconi, jsme s tebou“.

Berlusconi trvá na své nevině

„Jsem nevinný,“ řekl politik do obrovského aplausu. Zopakoval také své dřívější argumenty, kterými se snaží dokázat, že jej soudy nespravedlivě pronásledují a snaží se jej odstranit z politiky.

Silvio Berlusconi
Zdroj: ČTK/AP/Luca Bruno

Šestasedmdesátiletý mediální magnát si ve čtvrtek vyslechl vůbec první pravomocný rozsudek ve své politické kariéře: za daňové úniky ve společnosti Mediaset dostal roční trest, který může odsloužit domácím vězením nebo při veřejně prospěšných pracích. Berlusconi verdikt Nejvyššího soudu napadl a tvrdí, že je obětí justiční šikany. Stejně smýšlejí i jeho stoupenci.

Odsouzení lídra největší pravicové strany značně rozkolísalo politickou scénu a v ohrožení je i další existence vlády Enrika Letty. Ta vznikla před třemi měsíci díky dohodě velkých politických rivalů - Berlusconiho PdL a středolevé Demokratické strany. Berlusconi řekl, že vláda by měla pokračovat dál, ministři PdL nicméně už dříve vyhrožovali, že vládu opustí, pokud se situaci kolem jejich lídra nepodaří vyřešit.