15tunový chuchvalec z tuku a jídla ucpal kanál

Londýn - Obří chuchvalec tuku, zbytků jídla a kuchyňských utěrek ucpal jeden z londýnských kanálů. Údržbáři ho objevili, když ve čtvrti Kingston nešly splachovat toalety. Patnáctitunový špunt odstraňovali tři týdny. Dalších šest neděl potrvá oprava škod, které v potrubí napáchal.

Obyvatelé Kingstonu si stěžovali, že nejdou splachovat toalety. Pracovníci londýnských kanalizací ale nevěřili vlastním očím, když zjistili, co poruchu vlastně způsobilo. Byl to 15tunový obří chuchvalec, který se slepil z papírových utěrek, zbytků jídla a tuku. Hnijící tuk se přilepil na stěny kanalizačního potrubí a snížil jeho propustnost na pouhých pět procent. A na problém tak bylo zaděláno. 

Něco takového pracovníci londýnských kanalizací ještě neviděli. Podle odborníků je to vůbec největší tukový chuchvalec v historii. Jeho odstraňování trvalo několik dní. Zátka ucpala kanalizaci tak, že dokonce hrozilo, že splašky zaplaví domácnosti i ulice. 

„I když už jsme v minulosti likvidovali větší množství tuku v londýnské kanalizaci, ještě jsme nikdy neviděli takhle velkou a mohutnou ztuhlou hroudu sádla, která by takto zanesla kanalizaci,“ řekl vedoucí kanalizačních služeb Gordon Hailwood.