Ke Koloseu už jedině pěšky

Řím - Antický Řím je bez aut. Jednu z nejrušnějších ulic v centru města proměnila radnice v pěší zónu. Mohou tam jen záchranáři a policie. Turisté jsou nadšení, místním se ale dopravní omezení příliš nelíbí.

Třída Via dei Fori Imperiali byla ještě před několika dny plná aut, teď se hemží jenom pěšími turisty a cyklisty. Ulice vede skrz ruiny, srdcem starověkého světa, kterému vévodí Koloseum. Právě symbolu města má odstranění hluku pomoct nejvíce.

Změnu prosadil starosta Ignazio Marino. „Třeba v Londýně, Sydney, San Francisku, kdyby měli Koloseum, nechali by ho proměnit se v kruhový objezd pro auta? Vraťme ho dnešní noci historii,“ vybídl.

Ne všichni Římané ale slaví. Nařízení komplikuje dopravu v celém centru a obchodníkům snížilo příjmy. Na září chystají blokádu přilehlých ulic. Rozladění jsou i Římané žijící v centru.

Koloseum už netvoří kruhový objezd pro auta (zdroj: ČT24)

„Nebude tu místo na parkování, omezí se provoz. Jak se sem pak dostaneme, vrtulníkem? Možná nás odsud chtějí politikové vykopnout a nechat si střed města jen pro sebe,“ zlobí se obyvatelka Říma.

Třídu nechal mezi lety 1924 a 1932 postavit fašistický diktátor Benito Mussolini. Konaly se na ní slavnostní vojenské přehlídky. Duce je mohl pozorovat z balkónu na benátském náměstí, kam ulice ústí. Radnice plánuje zklidnit celou zónu a vytvořit tak největší archeologický park Evropy.