Obama chce reformovat špionážní dohled

Washington - Prezident USA Barack Obama hodlá vyzvat americký Kongres, aby novelizoval zákon regulující shromažďování dat z internetové a telefonické komunikace. Oznámil rovněž, že posílí kontrolu nad tajnými monitorovacími programy a provede „náležité reformy“ v kontroverzní činnosti americké Národní agentury pro bezpečnost (NSA).

Obama tak reaguje na vývoj kolem skandálu bývalého spolupracovníka amerických tajných služeb Edwarda Snowdena. Ten je na útěku před úřady kvůli tomu, že novinářům vyzradil podrobnosti o supertajném monitorovacím systému PRISM, který kontroloval emaily a telefonáty milionů lidí. Snowden v polovině července požádal Rusko o azyl a následně ho dostal. To vyvolalo mezi americkými politiky velký rozruch.

Obama řekl, že vyzve Kongres, aby novelizoval zákon regulující shromažďování dat z internetové a telefonické komunikace. Ministerstvo spravedlnosti má vypracovat směrnice, kterými se vládní monitorovací programy budou řídit. Vláda nad těmito programy posílí kontrolu a zároveň provede „náležité reformy“ v činnosti kontroverzní americké Národní agentury pro bezpečnost (NSA).

Ilustrační foto
Zdroj: imago stock&people/ČTK

U speciálního soudu, který dohlíží na činnost tajných služeb, chce Obama zřídit úřad zmocněnce, který bude kriticky hodnotit činnost rozvědky s důrazem na dodržování občanských svobod. Samotný soud chce Obama ve spolupráci s Kongresem reformovat. Vláda rovněž sestaví tým nezávislých expertů, který provede revizi veškerých zpravodajských monitorovacích aktivit.

Šéf Bílého domu se nevyhnul otázkám na Snowdenovu kauzu. Snowden, který dostal azyl v Rusku, podle Obamy není žádný vlastenec. Monitorovací program, který vyzradil, chtěl prý Obama reformovat ještě předtím, než Snowden se svým odhalením přišel. Kauza věci jen urychlila a zdramatizovala, poznamenal šéf Bílého domu.

Obama chce citlivěji vyvážit potřebu bezpečnosti Američanů s ochranou jejich práva na soukromí. Americké bezpečnostní složky „mohou a musejí“ být při realizaci svých programů otevřenější. „Není důležité, zda tyto programy mají mou důvěru. Musejí jim věřit Američané,“ řekl prezident.