Gibraltar: Umělý útes rozčílil Španělsko, spor může skončit i v OSN

Gibraltar - Britsko-španělský spor o Gibraltar by se mohl řešit v OSN. Jednání premiérů obou zemí, která mohla dlouhodobé neshody ukončit, totiž ztroskotala. A podle deníku El País Madrid zvažuje, že územní spor předloží Radě bezpečnosti OSN nebo Mezinárodnímu soudnímu dvoru v Haagu.

Gibraltar - brána do Středozemního moře. Poloostrov přezdívaný skála nemá ani šest kilometrů čtverečních, přesto kvůli němu vede Madrid s Londýnem spory už století. Naposledy španělské úřady popudila stavba umělého útesu nedaleko gibraltarských břehů. Španělští rybáři kvůli němu nemají kde lovit. A přidávají se i další podnikatelé: trnem v oku jim jsou nižší ceny, které lákají Španěly k nákupům na Gibraltaru. „Nám jde o práci, nemůžeme jim přece dovolit, aby cigarety, které my máme za 4,75 eura, oni prodávali jen za 3 eura,“ vysvětluje majitelka trafiky.

Španělské úřady proto zakročily a zpřísnily hraniční kontroly. Kolony tak denně způsobují mnohahodinové zpoždění. Situace se ještě vyostřila, když španělské úřady oznámily, že za překročení hranice budou vybírat poplatek v přepočtu 1 300 korun. Platit mají turisté a lidé, kteří nejedou za prací. „Zisky z tohoto poplatku budou určeny na odškodné pro rybáře, kteří teď mají velké problémy,“ tvrdí španělský ministr zahraničí.

Londýn už ale do Madridu vzkázal, že se do kouta zatlačit nenechá. Odmítá, aby si Španělé brali gibraltarské Brity jako rukojmí. „Gibraltar a Španělsko mají spor kvůli rybolovu a my souhlasíme, že se musí vyřešit. Jenže není možné situaci vyostřovat tak, jak jsme toho svědky,“ připomíná britský premiér David Cameron.

Madrid se ale nevzdává. Ministr zahraničí se už v září chystá do Argentiny, která je nestálým členem Rady bezpečnosti OSN a s Británií vede vleklé spory o Falklandské ostrovy. Obě země doufají, že společnými silami by si na Britech mohly vynutit ústupky. 

Spor o Gibraltar (zdroj: ČT24)