Izrael zveřejnil, které Palestince propustí jako první

Jeruzalém – Izrael zveřejnil jména 26 palestinských vězňů, kteří mají být propuštěni ještě tento týden. Půjde o první skupinu z celkových více než 100 trestanců, o jejichž propuštění rozhodla vláda Benjamina Netanjahua už v červenci. Tento krok by měl vést k obnově mírových jednání mezi Izraelem a Palestinci.

Izrael oznámil propuštění vězňů v rámci dohody zprostředkované Spojenými státy. Izraelská vláda schválila osvobození celkem 104 dlouhodobě vězněných Palestinců koncem července. Ještě tento týden se z vězení dostane prvních 26 z nich. Izraelská vězeňská správa zveřejnila jejich seznam. 

Jsou to většinou vězni odsouzeni za vražedné útoky proti Izraelcům nebo Palestincům podezřelým z údajné kolaborace s Izraelem. Polovina z nich dostala přitom doživotí. S výjimkou jedné osoby, zatčené v roce 2001, byli všichni ostatní zatčeni před rokem 1994, „nejstarší“ z nich v roce 1985. Mnozí si tak odseděli i dvacet a více let. Celkem 14 z nich bude deportováno do pásma Gazy a 12 Izrael přepraví na Západní břeh Jordánu. 

Zatímco členové izraelských rodin, kterým tito Palestinci zabili příbuzné, rozhodnutí izraelské vlády kritizují, dá se očekávat, že v Gaze přivítají tyto vězně jako hrdiny. 

Další Palestinci budou přitom propouštěni ještě ve třech následujících vlnách. Za každé osvobození vězňů by přitom podle dohody měly následovat pokroky v mírových jednáních. Po přípravné schůzce ve Washingtonu před dvěma týdny mají rozhovory pokračovat dalším kolem ve středu v Jeruzalémě a v Jerichu.