Soud kvůli uloupeným a spáleným obrazům odložili o měsíc

Bukurešť - V Rumunsku odložili soud s údajnými zloději obrazů slavných malířů, ukradených loni z rotterdamské galerie Kunsthal. Proces měl být zahájen dnes, byl ale odložen na 10. září kvůli projednání dalších podrobností kolem obžalovaných, z nichž někteří navíc žádali o propuštění z vazby a stíhání na svobodě pod soudním dohledem.

Loupež byla provedena v polovině loňského října. Celková cena všech sedmi uloupených děl - jejichž autory jsou Claude Monet, Pablo Picasso, Henri Matisse, Paul Gauguin, Meyer de Haan a Lucian Freud - se odhaduje na 50 až 100 milionů eur (1,3 až 2,6 miliardy Kč).

Skupinu obviněných tvoří dva muži, kteří výtvarná díla ukradli, a jejich čtyři komplicové. Mezi nimi je rovněž matka jednoho ze zadržených lupičů, která tvrdí, že obrazy spálila. Pachatelé totiž podle všeho nemohli pro svůj lup najít kupce a po první domovní prohlídce zpanikařili. Matka obrazy napřed schovala na hřbitově. Když ale policie začala hledat v její vesnici, rozhodla se je zlikvidovat. Jestli jsou díla opravu zničená, má oficiálně potvrdit až soud.

Kořistí lupičů se staly Picassova Hlava harlekýna, Liseuse en Blanc et Jaune (Čtenářka v bílé a žluté) od Matisse, obrazy Waterloo Bridge a Charing Cross Bridge od Moneta, Femme devant une fenetre ouverte, dite la Fiancée (Žena před otevřeným oknem, zvaná snoubenka) od Gaugina, Autoportrét Meyera de Haana a malbu Woman with Eyes Closed (Žena se zavřenýma očima) od Luciana Freuda.

Kauza uloupených obrazů z Rotterdamu před soudem (zdroj: ČT24)