Napětí mezi Indií a Pákistánem - nad Kašmírem létají kulky

Dillí - Indie a Pákistán se dostaly opět do sporu kvůli území Kašmíru. Na hranicích se v posledních dnech několikrát střílelo. Obě jaderné velmoci se teď obviňují z vyvolání střetů. Nepokoje se přelily i do vnitrozemí, na indické straně se muslimští demonstranti několikrát tvrdě střetli s policií.

Na horké hranici rozdělující horský Kašmír to v posledních dnech opět vře. Naposledy se střílelo včera a například minulý týden při přestřelce si vojáci vyměnili 7 000 dávek ze samopalů a minometů. Politici obou jaderných velmocí si po čase zase vyměňují ostrá slova. 

Indická armáda podle svých slov při útocích na hranici v minulých dnech ztratila pět mužů. Původně z toho vinila přímo pákistánské vojáky, pak ale zmírnila - indické vojáky přepadli teroristé, ale v pákistánských uniformách. 

„Očekáváme, že Pákistán se veřejně zaváže k tomu, že nedovolí, aby na jeho území operovali teroristé a užívali jako základnu k útokům na Indii,“ vyzval mluvčí indického ministerstva zahraničí. 

O himálajskou, převážně muslimskou oblast oba státy bojují od získání nezávislosti v roce 1947. Před deseti lety podepsaly dohodu o příměří a v nejbližší době chtějí obnovit mírové rozhovory. Zatím to ale vypadá spíš na pokračování přestřelek na hranici a nepokoje se přenesly i do vnitrozemí  - na indické straně se několikrát tvrdě střetli demonstranti s policií.

Napětí mezi Indií a Pákistánem - nad Kašmírem létají kulky (zdroj: ČT24)