Sieg Heil, vyklouzlo panu faráři při nedělní mši

Trevír (Německo) – Kostel svatého Martina v západoněmeckém Fellu se začal vylidňovat poté, co 80letému duchovnímu při nedělní mši vyklouzl z úst nacistický pozdrav Sieg Heil. Incident vyšetřují církevní orgány i místní státní zastupitelství.

„Při mši jsem byl tak nadšený, že mi tato formulka prostě hloupě vyklouzla,“ omlouvá se kněz, který je zároveň emeritním profesorem církevních dějin a v kostele byl jen na záskok. „Moji rodiče nebyli nacisté, právě naopak. A za toto hloupé nedopatření se omlouvám.“

Trevírské biskupství oznámilo, že z případu vyvodí důsledky. „Tato událost je neomluvitelná, není to styl a forma vhodná pro mši a biskupství to nebude akceptovat,“ řekl mluvčí biskupství André Uzulis. Podle mluvčího je však třeba brát ohled i na věk kněze a jeho špatný zdravotní stav. Podle svědků se před oltářem sotva držel na nohou.

Případ vyšetřuje i státní zastupitelství v nedalekém Trevíru. Podle paragrafu 86a německého trestního zákoníku je zakázáno používat symboly zakázaných nebo protiústavních organizací, jako jsou prapory, odznaky, slogany či pozdravy. Za pronášení frází typu Sieg Heil dnes v Německu hrozí i roky vězení.