Záchrana, nebo jistá smrt? Ve Vietnamu zabavili šest tun luskounů

Hanoj – Jako mražené ryby, ploutve a rybí kosti byl deklarován náklad šesti tun živých luskounů, které zabavili vietnamští celníci. Kontejner do země dorazil z Indonésie, další osud zabavených zvířat je ale nejasný. Luskouni jsou chráněni úmluvou o mezinárodním obchodu ohroženými druhy volně žijících živočichů a rostlin (CITES) a obchodovat s nimi je nelegální.

Podle Naomi Doakové ze sítě sledující obchod s volně žijícími zvířaty TRAFFIC bylo v kontejneru několik set zvířat. Vietnam podle ní nemá záchranná střediska, která by se s tak vysokým počtem dokázala vypořádat. „V zajetí se chovají a krmí velmi těžko, konzumují jen termity… Obávám se, že je stejně zabijí a prodají,“ řekla agentuře AFP.

Od začátku letošního roku celníci jen ve vietnamském přístavu Hai Phong zabavili více než deset tun luskounů - ať už živých, nebo mrtvých. Maso těchto hmyzožravých savců je v Číně a ve Vietnamu považováno za delikatesu. Zpracovává se i kůže luskounů, šupiny se zase používají v tradiční čínské a vietnamské medicíně jako lék proti alergiím a na posílení mužské potence. Luskouních šupin od začátku roku úřady zabavily 1,2 tuny.