V Egyptě nastal Pátek hněvu: Mrtvých je nejméně 70

Káhira - Nejméně pět desítek lidí dnes podle bezpečnostních zdrojů zahynulo při protestech v Káhiře, další dvě desítky mrtvých hlásí další egyptská města. Milionový pochod zloby svolalo na dnešek Muslimské bratrstvo na protest proti středečnímu zásahu armády, který si vyžádal přes 600 mrtvých. Navzdory dosavadnímu krveprolití vyzvalo bratrstvo ke každodenním protestním pochodům v nadcházejícím týdnu po celé zemi. V ulicích Káhiry jsou tisíce Egypťanů, armáda hlídá klíčová místa v metropoli a policie má rozkaz bránit veřejné budovy. Demonstranti pochodovali i letoviskem Hurghada a dalšími městy.

Po poledních modlitbách vyšly z egyptských mešit davy lidí. Káhirou jich po několika hodinách pochodovaly desítky tisíc. Střety se odehrávají v různých částech Káhiry, na Ramsesově náměstí viděli svědci několik desítek mrtvých. Z centra města byla slyšet střelba, někteří demonstranti házeli zápalné bomby na policejní stanici. Jeden policista přišel ještě před pochody o život při potyčce u zátarasu. 

Ministerstvo vnitra lidi vyzvalo, aby se nepřibližovali k centru, které je od ráno přísně střeženo vojáky. Centrální náměstí Tahrír bylo zcela uzavřeno. Káhirská čtvrť Nasr, která byla do středy hlavní baštou stoupenců svrženého prezidenta Muhammada Mursího, je plná vojáků a obrněných vozů. Účastníci protestu tvrdili, že na dav střílely posádky z vrtulníků, které přelétávaly demonstrantům nad hlavami. Protesty se ale odehrávají i mimo hlavní město; mrtví jsou hlášeni z Imáílíje a Dimjátu, protestuje se rovněž v Alexandrii a Hurghadě.

Muslimské bratrstvo vyzvalo své stoupence, aby pokračovali v protestních pochodech po celé zemi každý den i celý následující týden, který pro muslimy vždy začíná sobotou a končí svátečním pátkem. Podle islamistů mají protesty pokračovat, dokud armáda neustoupí a nevrátí Mursího do prezidentské funkce. Zástupce takzvané Aliance proti státnímu převratu, což je další sdružení konzervativních muslimů v zemi, dnes nicméně Mursího stoupence vybídl, aby se při pokračujících demonstracích vyvarovali násilných činů.

Bratrstvo svou dnešní akci nazvalo Pátek hněvu, což bylo heslo demonstrace, která se konala 28. ledna 2011 a je považována za bod obratu v tehdejších protestech, kdy policie byla nucena ustoupit před tlakem demonstrantů. Protesty vedly pak v únoru k rezignaci bývalého prezidenta Husního Mubaraka.

Naše odhodlání je ještě větší, vzkazuje bratrstvo

Masovou demonstrací bratrstvo protestuje proti měsíčnímu výjimečnému stavu a zákazu nočního vycházení, které vyhlásila armáda. Islamistické hnutí chce zároveň zkonsolidovat své řady po zásahu vojáků, kteří ve středu v Káhiře zlikvidovali tábory Mursího stoupenců. „Navzdory bolesti a smutku ze ztráty našich mučedníků, nedávné zločiny pučistů jen zvýšily naše odhodlání s nimi skoncovat,“ uvedl na svém twitterovém účtu mluvčí Muslimského bratrstva Džihád Haddád.

Při potlačování pouličních protestů armádou bylo ve středu a ve čtvrtek podle upřesněných vládních údajů usmrceno 638 lidí a 4 201 dalších zraněno. Podle islamistů je počet obětí mnohonásobně vyšší. Muslimské bratrstvo armádu obviňuje z puče, kterým odstranila od moci demokraticky zvoleného prezidenta Mursího.

Nepokoje pokračovaly i v noci na dnešek

Srážky stoupenců svrženého prezidenta Mursího s bezpečnostními silami pokračovaly i v noci na dnešek. Islamisté a jejich stoupenci na řadě míst zaútočili na policejní kasárna a vládní úřady. V provincii Mínja se Mursího přívrženci pokusili zaútočit na kasárna pořádkové policie v okrese Abú Karkas, odrazit jejich útok prý pomohli rodinní příslušníci policistů. Podle informace očitých svědků na zpravodajském portálu Youm7 ale islamisté zapálili místní policejní stanici.

Místní média kromě toho informovala, že v blízkosti káhirského náměstí Tahrír byly ráno před koncem zákazu vycházení slyšet výstřely. Ve městě Aríš na Sinajském poloostrově zapálili stoupenci Muslimského bratrstva budovu daňové správy. Podle očitých svědků se obyvatelé snažili oheň uhasit, útočníci se ale vrátili s novými zápalnými bombami. Podruhé už prý na požár „dohlíželi“, aby nikdo nemohl zasáhnout.

Muslimský svět protestuje - pro i proti

Muslimský svět je v pohledu na nejnovější vývoj v Egyptě rozdělen. Muslimové v mnoha zemích vyšli do ulic na podporu egyptského Muslimského bratrstva, ve východním Jeruzalémě protestovalo proti veliteli egyptské armády několik set příznivců palestinského Hamasu. Početné pochody na podporu bratrstva se konaly i v Indonésii, která je zemí s nejpočetnějším muslimským obyvatelstvem, asi 1 000 lidí protestovalo proti krveprolévání v Ankaře a podobný počet pak vyšel do ulic Istanbulu. Afghánské islamistické hnutí Taliban žádá, aby se Mursí mohl vrátit do úřadu, Írán vyzval k intervenci Organizace islámské spolupráce (OIC).

Naopak Saúdská Arábie středeční masakr hodnotí podobně jako Káhira, tedy jako boj proti terorismu. Král Abdalláh vyzval Araby, aby se postavili společně proti snahám o destabilizaci Egypta. Po Mursího svržení slíbil Káhiře pomoc pěti miliard dolarů. Podobně za novým režimem v Egyptě stojí Bahrajn, Spojené arabské emiráty nebo Jordánsko.

OSN vyjádřila lítost nad oběťmi a vyzvala k ukončení násilí

Británie, Francie, Austrálie a Turecko ve čtvrtek požádaly o naléhavé jednání Rady bezpečnosti. Jednání se konalo za zavřenými dveřmi, účastnili se ho zástupci patnácti členských států. „Členové Rady bezpečnosti především vyjádřili soucit s oběťmi a lítost nad ztrátou životů. Podle našeho názoru je důležité ukončit násilí v Egyptě. Strany konfliktu musejí projevit maximální zdrženlivost a směřovat k národnímu usmíření,“ řekla po ukončení rozpravy María Cristina Percevalová, zástupkyně Argentiny, která Radě bezpečnosti předsedá.

Zásah egyptské armády proti stoupencům Muslimského bratrstva vyvolal diplomatický konflikt s Tureckem, které odvolalo ke konzultacím svého velvyslance v Káhiře. Egypt krátce nato na turecký krok reagoval stejně.

Francouzský prezident François Hollande a německá kancléřka Angela Merkelová vyzvali ministry zahraničí Evropské unie, aby se situací v Egyptě zabývali na společném jednání. Hollande a britský premiér David Cameron se pak shodli na tom, že situace v Egyptě je vážná a že by EU měla přehodnotit své vztahy k této zemi. K jednotné reakci EU vyzvalo dnes také Německo a Itálie. Úřad šéfky unijní diplomacie Catherine Ashtonové oznámil, že se v pondělí sejdou velvyslanci osmadvacítky, aby situaci v Egyptě zhodnotili a přijali společné usnesení.

Turecko ještě přitvrdilo svůj tón vůči Káhiře. Prezident Abdullah Gül prohlásil, že to, co se stalo ve středu v Egyptě, je zneuctění islámu a arabského světa. Turecko na protest odvolalo svého velvyslance z Káhiry, která pak reagovala recipročně. Egypt zrušil společné námořní manévry s Tureckem, jež se měly konat v říjnu. Egyptské ministerstvo zahraničí to zdůvodnilo nepřijatelnými činy Turecka a jeho vměšováním do egyptských záležitostí.

Cestovní kanceláře ruší zájezdy, turisté se vracejí domů

Kvůli očekávaným dalším protestům varuje české ministerstvo zahraničí české turisty před návštěvou velkých měst jako Káhira či Alexandrie. Turistům v Egyptě zároveň nedoporučuje cestovat na Sinaj nebo do Taby a pohybovat se mimo letoviska. České cestovní kanceláře začaly kvůli nepokojům nabízet bezplatnou změnu destinace.

Německé ministerstvo zahraničí odrazuje od cest do celého Egypta, včetně turistických letovisek u Rudého moře. V reakci na krok ministerstva zrušila německá cestovní kancelář Tui, která je součástí největšího evropského operátora Tui Travel, všechny zájezdy do Egypta až do 15. září.

Prodej zájezdů do Egypta ruší i ruské cestovní kanceláře. O rozšíření předchozího částečného varování před cestami do Egypta na celou zemi uvažuje také rakouské ministerstvo zahraničí. Finské cestovní kanceláře se chystají přivézt zpátky z Egypta všechny své turisty. Má se tak stát „co nejdříve“, možná už o nadcházejícím víkendu. Ministerstvo zahraničí nicméně zdůraznilo, že není důvod k panice.