Násilí v Egyptě nepolevuje, někteří Češi ukončili dovolenou dřív

Káhira – Situace v Egyptě je stále vážná. Ozbrojené složky už vyklidily káhirskou mešitu na Ramsesově náměstí, kterou po rozehnání pátečních protivládních demonstrací obsadilo na 700 stoupenců sesazeného prezidenta Mursího a v obavě ze zatčení se uvnitř zabarikádovali. Podle ministerstva zdravotnictví přišlo včera po celé zemi o život 173 lidí a dalších 1 330 bylo zraněno. Kvůli bezpečnosti se museli někteří čeští turitsté ze své dovolené na pobřeží Rudého moře vrátit předčasně. Cestovní kanceláře prozatím odhadují ztráty na desítky milionů korun.

Ramsesovo náměstí bylo jedním z center pátečních potyček, mešita tehdy fungovala i jako márnice a nemocnice dohromady. Brzy se podle BBC zaplnila těly mrtvých, zraněných i těch, kteří se zde jen chtěli ukrýt před násilím. Později zde však vypukla série přestřelek mezi ozbrojenci v minaretu mešity a vojáky.

Vojáci s islamisty, kteří se zabarikádovali uvnitř, v průběhu dne vyjednávali a přesvědčovali je, aby budovu opustili. Desítky Egypťanů tak učinily rychle, větší množství jich ale dlouho ještě zůstávalo uvnitř. Báli se, že budou zatčeni. Zatímco ženy a děti mohly odejít hned, muži byli nejprve vyslýcháni, což mezi lidmi ve svatyni na náměstí vyvolávalo neklid.

„Co se týká Muslimského bratrstva, prověřujeme zákonné možnosti jak tuto organizaci rozpustit,“ konstatoval Šerif Šaukí, mluvčí egyptského prozatímního premiéra.

K situaci se vyjádřil i premiér Házim Bibláví. Jak uvedl jeho mluvčí, předseda vlády navrhuje, aby bylo Muslimské bratrstvo, z něhož pochází prezident Mursí, legálně rozpuštěno. Svůj návrh již Bibláví předložil ministrovi sociálních věcí, který má na starosti vydávání povolení pro nevládní organizace. „Nyní se celá věc důkladně studuje,“ upřesnil mluvčí.

Poradce prozatímního prezidenta Mustafa Higází prohlásil, že Egypt čelí „extremistickým silám“, na což reaguje bezpečnostními opatřeními, která jsou v souladu s platnými zákony.

Mešita na Ramsesově náměstí
Zdroj: ČTK/AP/Hussein Tallal

Kvůli podpoře svrženého prezidenta Mursího byl v Egyptě zadržen bratr vůdce al-Káidy Ajmána Zavahrího Muhammad. Muslimské bratrstvo zároveň na sociální síti Facebook oznámilo, že při pátečních střetech na káhirském Ramsesově náměstí zemřel i Amar Badí, syn jednoho z vůdců Muslimského bratrstva Muhammada Badího.

Stoupenci svrženého prezidenta Muhammada Mursího chystají navzdory zákazu shromažďování a vyhlášení výjimečného stavu demonstrace na celý týden. Ministerstvo vnitra oznámilo, že jen během pátku skončilo v poutech 1 118 lidí. Jsou obviněni zejména z trestných činů souvisejících s terorismem.

„Nechtějí nám dát potvrzení, že syn zemřel při střetech. Tvrdí, že spáchal sebevraždu. S tím se nesmíříme,“ říká matka jedné z obětí nepokojů Um Ahmedová.

Armádě vyjádřil podporu Mahmúd Badr, předák liberálního protiislámského hnutí Tamarrud, podle kterého je počet obětí nezbytnou cenou zaplacenou za záchranu národa před Muslimským bratrstvem.

V Káhiře měl též pokračovat soud s bývalým egyptským vůdcem Husním Mubarakem, stání ale bylo z bezpečnostních důvodů zrušeno. Policie se totiž obávala, že by kvůli napětí v ulicích metropole nedokázala zajistit bezpečný převoz souzeného politika do soudní budovy. Mubarak se zodpovídá z údajné spoluviny na smrti zhruba osmi stovek demonstrantů při protivládních protestech v roce 2011.

Turisté přilétají z Egypta, noví už neodletěli

Několik zemí včetně České republiky kvůli trvajícímu neklidu rozšířilo varování před cestami do Egypta i na rudomořská letoviska, takže mnohé cestovní kanceláře zastavily prodej zájezdů do tamních destinací. Turisté tak do Egypta neodlétají. Ti, kteří tam již jsou, by neměli opouštět hotelové areály.

„Dovolená byla klidná, pouze nám zakázali výlety z destinace,“ přiblížila turistka, která se z Egypta vrátila. Pouze výjimečně se cestovky rozhodly turisty evakuovat. „O půlnoci nám volali z Exim Tours, že musíme ihned odjet. Takže jsme se sbalili a do dvou hodin jsme byli z hotelu pryč. Byli jsme v Egyptě celkem tři dny,“ popsala další navrátivší se Češka.

Situací v Egyptě se mimořádně zabývala Rada bezpečnosti OSN. Její výzvu k okamžitému ukončení násilností ale zatím ani jedna strana nevyslyšela. Vztahy s Káhirou přehodnocuje i Německo s Francií. Na příští týden svolávají zvláštní schůzku ministrů zahraničí Evropské unie. Spojené státy vyzvaly armádu, aby proti demonstrantům nepoužívala smrtící zbraně.

Muslimský svět ve vztahu k Egyptu projevil rozpolcenost. Jeho část v čele s Tureckem nový režim kritizuje, druhá část v čele se Saúdskou Arábií jej naopak podporuje. „Saúdskoarabské království, jeho lid a vláda stály a stojí za svými bratry v Egyptě proti teroristům,“ prohlásil král Abdalláh. Na podporu islámským konzervativcům v Egyptě se naopak demonstrovalo v centru Istanbulu, kde se sešly asi 4 000 lidí.

ZTRÁTY CESTOVNÍCH KANCELÁŘÍ

České cestovní kanceláře počítají ztráty kvůli zrušeným zájezdům do Egypta na desítky milionů korun. Podle odborníků se dokonce řada menších cestovních kanceláří specializovaných na Egypt může dostat do existenčních problémů.

„Jenom za tento týden to může být ztráta 40 až 45 milionů korun, pokud se nepodaří nějakým způsobem to dojednat s hoteliéry v Egyptě. Předpokládám ale, že CK nebudou mít šanci získat peníze zpět z těch už předplacených rezervací,“ uvedl místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež.

Cestovní kanceláře rovněž pokračují v jednání s postiženými klienty o výměně místa pobytu či termínu zájezdu. Veškeré zájezdy do Egypta jsou zrušeny až do 26. srpna.

Jen o tomto víkendu neodletí 2 000 turistů. Počet českých turistů, kteří v Egyptě nyní pobývají, se odhaduje na 5 000. Podle ministerstva by měli až do odletu zůstat v hotelích a nevycházet z nich.