Beznohý atlet Pistorius si vyslechl obžalobu, proces začne v březnu

Pretorie – Oficiální obžalobu z vraždy a nedovoleného ozbrojování si dnes před soudem v Pretorii vyslechl jihoafrický atlet Oscar Pistorius, obviněný z vraždy své přítelkyně Reevy Steenkampové. Proces s několikanásobným paralympijským šampionem začne příští rok 3. března, hrozí mu až doživotí.

Steenkampová by se právě dnes shodou okolností dožila třicítky. Pistorius ji v únoru zastřelil v koupelně svého domu, brání se ale tím, že střílel v sebeobraně přes dveře, protože si ji spletl se zlodějem.

Profesionální sportovec je na svobodě - soudce ho pustil zhruba na dvoumilionovou kauci. Podle něj není atlet nebezpečný a ani nehrozí, že by utekl ze země. Soud nechápe, jak mohl Pistorius střílet na dveře koupelny, aniž by se přesvědčil, kdo je uvnitř. Verzi obžaloby o úmyslném zabití po hádce zase obhajoba úspěšně zpochybnila.

Běžec s podkolenní amputací si u soudu v Pretorii přišel osobně vyslechnout formální obžalobu. V soudní síni neskrýval dojetí. Státní zástupci věří, že výslechy více než sta svědků, balistických expertů, psychologů a dalších znalců poskytují dostatek důkazů, aby byl sportovec usvědčen. Vyšetřování skončilo před několika dny.

Případ bude projednávat Vrchní soud v Pretorii a rozhodovat bude soudce, protože v jihoafrickém systému neexistuje systém porot. Podle dřívějších odhadů právního zástupce jihoafrického atleta Kennyho Oldwageho by měl proces trvat přibližně do konce března.