Tajné služby šlapou kvůli Snowdenovi na paty Guardianu

Londýn – V přítomnosti britských agentů musel britský list The Guardian zničit tajné materiály získané od Američana Edwarda Snowdena. Jak píše šéfredaktor listu Alan Rusbridger, vláda jinak deníku pohrozila soudním stíháním. O kauze se začalo hovořit nyní kvůli skandálu kolem novináře Glenna Greenwalda a jeho životního partnera Davida Mirandy, kterého zadrželi na devět hodin na letišti v Londýně.

Rusbridger ve svém pondělním článku napsal, že před měsícem, když The Guardian otiskl několik materiálů na základě Snowdenových odhalení, mu jeden z britských představitelů řekl: „Tak jste se pobavili, teď chceme, abyste ten materiál vrátili.“ Po několika dalších rozhovorech přišli do londýnské redakce listu dva bezpečnostní experti. Ve sklepě budovy pak osobně dohlédli na to, jak byly diskety se Snowdenovými informacemi zničeny. Vzhledem k dnešní digitální technice to byl zcela bezvýznamný a symbolický čin. „Budeme dále trpělivě a pilně Snowdenovy dokumenty zveřejňovat, ale ne v Londýně,“ sdělil Rusbridger. Deník chce zřejmě materiály publikovat z míst, která nepodléhají britské jurisdikci.

Šokující zásah do svobody tisku:

Mezinárodní nevládní organizace Reportéři bez hranic dnes tlak tajných služeb na list The Guardian označila za šokující zásah do svobody tisku. Podle Michaela Rediskeho z vedení organizace je však nepochopitelné, proč se šéfredaktor Guardianu nátlaku podvolil a proč se okamžitě neobrátil na soud a na veřejnost.

Rusbridger prý při svých jednáních s vládními zástupci a ještě před zničením disket upozornil, že list nemůže dělat svou novinářskou práci, pokud se bude řídit přáním vlády. Dostalo se mu odpovědi, že práci vykonal, jelikož rozpoutal debatu o sledování lidí: „Máte svou debatu. Už není třeba o tom dále psát.“

Informace předané Guardianu pravděpodobně ani po zničení disket nejsou ztraceny a zjevně stále existují další kopie. „Vše, co k tomu mohu říct, je, že americká vláda to nemůže utajit tím, že mě uvězní nebo zabije,“ uvedl Snowden v polovině července v písemné odpovědi na otázku Guardianu, kolik lidí kopie má.

Incident z letiště bude mít dohru u soudu. A Greenwald nenechá na Británii nit suchou

O kauze se začalo hovořit nyní kvůli skandálu kolem novináře Glenna Greenwalda a jeho životního partnera Davida Mirandy. Toho při mezipřistání z Berlína do Ria de Janeira v neděli v devět hodin zadržovali na londýnském letišti na základě protiteroristického zákona. Greenwald je Američan a píše pro The Guardian. Zveřejnil články o Snowdenovi a jeho odhalení špionážního programu Prism. Osobně se s ním sešel v Hongkongu.

Incident na letišti bude mít zřejmě soudní dohru. Miranda totiž hodlá britské úřady kvůli výslechu žalovat. Nedostal ani právníka, což britské úřady vysvětlují protiteroristickým zákonem, který to umožňuje.

Glenn Greenwald (vpravo) a jeho životní partner David Miranda
Zdroj: Janine Gibson/The Guardian

Rozhorčený Greenwald na letišti v Riu, kde čekal na Mirandu, prohlásil, že nyní začne psát útočněji a že zveřejní „mnoho věcí také o Anglii“: „Mám mnoho dokumentů o anglickém špionážním systému a teď se na to zaměřím. Budou litovat toho, co udělali.“

Guardian údajně Mirandovu cestu do Berlína platil. Brazilec se tam setkal s nezávislou filmařkou Laurou Poitrasovou, která byla jako první v kontaktu se Snowdenem a byla spoluautorkou článků, které na základě Snowdenových odhalení vyšly ve Washington Post a Spiegelu. Greenwald tvrdí, že Mirandě Poitrasové předal materiály stažené Snowdenem a dostal od ní zase jiné určené pro Greenwalda. Všechny prý byly zašifrované. K tomu, že Mirandovi byly zabaveny telefony, počítač, diskety a fotoaparát, Rusbridger napsal, že to práci a záměry jeho listu nijak neovlivní.

Reportáž Václava Černohorského (zdroj: ČT24)