Jihokorejští podnikatelé se vracejí do Kesongu

Soul - Po půl roce se do průmyslové zóny v Kesongu vracejí jihokorejští podnikatelé. Severní a Jižní Korea uzavřely smlouvu o jejím opětovném otevření. Areál je zavřený od dubna, kdy odtamtud obě strany stáhly své lidi kvůli vyhrocení vzájemného napětí.

Po několikaměsíčním napětí se vlády obou Korejí dohodly, že průmyslovou zónu na hranici znovu otevřou. Rozhodnutí vzbuzuje naděje i neklid. „Teď jsou dveře otevřené. Ulevilo se mi. Co mě ale trochu znepokojuje, je otázka, jestli se do Kesongu vrátí i nákupčí. To bude velký problém,“ říká jihokorejská podnikatelka Li Suk-jaová.

Zástupci jihokorejských firem se vydali na místo, aby prověřili stav svých továren. Přes padesát tisíc Severokorejců se může brzy vrátit do práce. „Návrat bude chvíli trvat, ale co se týče textilního průmyslu, může se začít už příští týden. Pět z deseti strojů na šití totiž pořád funguje,“ popisuje jihokorejský manažer Kim Seok-čun.

Jihokorejci se vrací do Kesongu (zdroj: ČT24)

Ledy se pohnuly, KLDR je ochotna jednat

Brány Kesongu se zavřely, když severokorejský vůdce Kim Čong-un nařídil vypouštění raket dlouhého doletu. Pchjongjang prohlašoval, že můžou zasáhnout nejen jih poloostrova, ale i Japonsko nebo Spojené státy. Situace se ale nakonec uklidnila a dohoda mezi oběma stranami slibuje smířlivější vztahy.

Severokorejské úřady se taky chystají po třech letech povolit setkání rodin, které po válce na začátku padesátých let rozdělily ostnaté dráty hranice. Vláda KLDR souhlasila s návrhem Soulu, aby se přípravné rozhovory o sjednocování rozdělených rodin konaly v pohraniční vesnici Pchanmundžomu. Jednání má začít v pátek v jihokorejské části hraniční obce.

Jihokorejské ministerstvo dnes rovněž oznámilo, že Severní Korea navrhuje uspořádat počátkem září další jednání. Mělo by být věnováno obnovení lukrativních turistických zájezdů do Diamantových hor, které dříve společně organizovaly obě země.