Experti podle fotek nedokázali potvrdit chemický útok

Damašek – Videa a fotografie středečního útoku v Sýrii ukazují trpící a umírající lidi, s největší pravděpodobností po zasažení chemickými zbraněmi. Zahraniční odborníci ale zatím nebyli schopni potvrdit, zda šlo skutečně o chemický útok ani jaká bojová látka při něm mohla být použita.

V médiích se objevily otřesné záběry umírajících batolat a desítek mrtvých těl vyskládaných v řadách. Na těla mrtvých dětí přeživší naskládali bloky ledu, příbuzní aspoň na bílé rubáše napsali jejich jména. Středeční masakr na předměstí Damašku vedle rychle pořízených záběrů dosvědčují i zážitky tamních lékařů a sester, kteří se o umírající civilisty starali.

Těla nevykazují známky žádného tělesného zranění, která by měla být patrná po útoku dělostřelectva. Lidé nejsou pokryti prachem sutin a nikdo je nevyprošťuje ze zřícených budov. Opozice ke konci dne hovořila o 1 300 mrtvých, dnes se ale našla další těla a odhadovaný počet mrtvých vrzorstl na 1 700.

Přesto zůstává řada otázek a nejasností, které půjdou za současné situace v Sýrii zodpovědět jenom těžko. „Všechny informace o dva a půl roku trvajícím konfliktu v Sýrii se zakládají na velice protichůdných údajích obou válčících stran. Obě mají zájem informace překrucovat a překreslovat tak, aby z toho získaly nějaký politický kapitál a očernily protivníka. V tuto chvíli je možné konstatovat pouze to, že na okraji Damašku došlo k masakru. Mluvíme o stovkách mrtvých, kteří mají viditelné známky otravy – popelavé tváře a pěnu u úst,“ uvedl blízkovýchodní zpravodaj ČT Jakub Szántó.

Svědci tvrdí, že postižení měli závratě, dusili se, měli křeče a nemohli dýchat, což by odpovídalo vystavení sarinu. Některé z obětí ale zjevně zemřely v klidu a ve spánku. Syrská vláda záležitost označila za vymyšlenou. Šance, že by těla stihli ještě před masovými pohřby ohledat nezávislí odborníci, neexistuje.

Někteří představitelé opozice se domnívají, že mohla být použita látka známá jako BZ Agent. Používala se v konfliktech k oslabení nepřítelovy vůle k odporu. Nezanechává trvalé následky na nervové soustavě, ale k symptomům po jejím vystavení patří vysušování kůže, zrychlený puls, snížená fyzická a duševní aktivita. Opozice tvrdila, že právě tato látka byla použita v prosinci v Homsu. Lékaři z místa hlásili u postižených stažené zornice a bolesti svalů. Informace z Homsu ale rovněž nebylo možné ověřit a někteří z expertů pochybují o tom, že syrská vláda má BZ Agent k dispozici.

Blízkovýchodní redaktor ČT Jakub Szántó:

„Podle mezinárodních odborníků by mohl být původcem otravy sarin. Sýrie ho v 80. letech vyráběla ve velkém množství. Mohlo by jít i o smrtelný plyn VX, který způsobuje silné křeče a velmi bolestivou smrt. Pokud se ukáže, že lidé zemřeli na tento plyn, s jistotou se potvrdí, že byly použity zbraně z vládních skladů.“

Smrtelná chyba rebelů?

Podle Szántóa se nedá vyloučit ani fakt, že by útok mohli mít na svědomí rebelové: „K tomu je ale třeba dodat jednu zásadní věc – chemické zbraně, které jsou ve strategickém arzenálu syrské armády, jsou velice nebezpečné nejen pro potenciální oběti útoku, ale i pro samotné útočníky. Je potřeba velmi specializovaných jednotek, které musí být schopny s nimi nakládat. V tuto chvíli se nedá předpokládat, že rebelové mají na své straně tyto vojáky, kteří vždy patřili k elitním jednotkám syrské armády. Je možné si představit, že by došlo k nehodě, pokud se rebelům tyto zbraně podařilo ukořistit. Mohlo dojít k havárii, pokud se je pokusili odpálit. Ale o nasazení chemických zbraní ze strany rebelů se dá do velké míry pochybovat.“

Gwyn Winfield, jenž řídí časopis CBRNe World, který se zabývá použitím chemických a biologických látek, ke středečním snímkům napsal: „Zjevné dýchací potíže, nervové křeče, vyčerpanost. Ale to mohla způsobit látka používaná při zásahu pořádkových sil.“ Někteří z analytiků se domnívají, že možná byl zasažen při útoku na pozice povstalců sklad s chemikáliemi. Pro to však nesvědčí rozsáhlost území, na němž měli lidé tytéž symptomy.

Chemický útok před „přikrytýma“ očima inspektorů OSN

Velké otázky vyvolává i načasování akce. Jenom několik kilometrů od scény zkázy jsou právě inspektoři OSN, vedení vysoce kvalifikovaným Švédem Ake Sellströmem. Světová organizace je vyslala, aby vyšetřili zprávy o předchozím použití chemikálií. Právě tato skupina spala v noci na středu, kdy byl spáchán údajný chemický útok, v hotelu vzdáleném jen několik kilometrů. Inspektoři mají ale jen omezenáý mandát - mohou navštívit jen tři předem dohodnuté lokality. V Sýrii jsou od neděle, kvůli špatné bezpečnostní situaci ale ještě nežačali pracovat.  

Zpravodajská stanice CNN poznamenává, že syrská vláda nemá zapotřebí sáhnout k chemickým zbraním, když zaznamenává vojenské úspěchy na mnoha frontách a v okolí Damašku opozice vládní síly příliš neohrožuje. Proč by tedy riskovala akci, při níž v hustě obydlené oblasti hrozí velké ztráty? A sáhla by za větrné noci k tak ničivé látce jako sarin na místě tak blízkém centru Damašku?